ΤΟ ΒΑΘΡΟ ΤΩΝ ΝΙΚΗΤΩΝ
 • μέγεθος γραμματοσειράς +

25 Νοέμβριος 2022

ΤΟ ΒΑΘΡΟ ΤΩΝ ΝΙΚΗΤΩΝ: ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΜΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ, ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΗΣ ΑΓ. ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ (SPbU) ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΤΟΣ 2021-2022

Μια αντισυμβατική προσέγγιση στη διοργάνωση ολόκληρης της τελετής απονομής των πιστοποιητικών Ρωσικής ως Ξένης Γλώσσας εκφράστηκε μέσα από την ιδέα να συνδυαστεί η καθιερωμένη απονομή των πιστοποιητικών Ρωσικής ως Ξένης Γλώσσας με μια από τις ωραιότερες εκφράσεις του ρωσικού πολιτισμού - το θέατρο: η μεγάλη αυτή εορταστική εκδήλωση έλαβε χώρα μέσα στη δημιουργική ατμόσφαιρα του έργου «Βυσσινόκηπος» του Α. Τσέχωφ.

Η επιλογή του θαυμάσιου έργου του μεγάλου ρώσου κλασικού δεν ήταν τυχαία. Κατά τη γνώμη μας, κάθε δάσκαλος που ενσταλάζει την αγάπη για τη ρωσική γλώσσα και τον πολιτισμό στους Έλληνες σπουδαστές της καλλιεργεί ένα δικό του είδος βυσσινόκηπου, ενώ η επιστροφή εκεί, η συλλογή των ώριμων καρπών από τις κοινές προσπάθειες για την εκμάθηση της πλούσιας αυτής γλώσσας, αποτέλεσε την ενσάρκωση του κύριου στόχου της αντισυμβατικής μας εκδήλωσης. Ολόκληρη η προηγούμενη ακαδημαϊκή περίοδος ήταν μια ανθούσα, γόνιμη περίοδος όσον αφορά την υλοποίηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Γραφείου Αντιπροσώπευσης του Πανεπιστημίου της Αγ. Πετρούπολης, με τη συμμετοχή ενός αριθμού ρεκόρ φοιτητών από πολλά πανεπιστήμια και εκπαιδευτικά κέντρα της Ελλάδας.

Ο λόγος για τον οποίο είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι είναι το γεγονός ότι οι δημιουργοί και οι άμεσοι συμμετέχοντες στην τελετή απονομής των πιστοποιητικών ήταν 75 εθελοντές του Κέντρου Russian Word, σπουδαστές διαφορετικών γλωσσικών επιπέδων, οι οποίοι υποδέχθηκαν θερμά την πρόσκληση να γίνουν συν-δημιουργοί και πρωταγωνιστές της μαζικότερης εκδήλωσης στην ιστορία του Κέντρου. Γεμάτη φωτεινά χρώματα ήταν η παρουσία και ο λόγος των παρουσιαστών της βραδιάς, του Θάνου και της Μαρίας, των οποίων οι καλλιτεχνικές ικανότητες, σε συνδυασμό με το υψηλό γλωσσικό τους επίπεδο, προμήνυαν την απόλυτη επιτυχία ολόκληρης της ομάδας των εθελοντών.

Οι καλεσμένοι κατέφθασαν από διάφορες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας και παρακολούθησαν με γνήσιο ενδιαφέρον τη συντονισμένη δράση μιας «αλυσίδας» καλοντυμένων νέων, οι οποίοι υποδέχθηκαν τους καλεσμένους, τους καταχώρησαν στα επίσημα έγγραφα και τους κέρασαν λιχουδιές από το μενού του γκουρμέ εστιατορίου «Σταφύλι» που ήταν χορηγός της εκδήλωσης. Μια εξαιρετικά υπεύθυνη ομάδα εθελοντών στην κυρίως αίθουσα του θεάτρου, που καθοδηγούσε τους καλεσμένους στις ειδικές θέσεις, διασφάλισε όχι μόνο την άνεση περισσότερων από 600 θεατών, αλλά και την ομαλή πορεία περισσότερων από 250 μαθητών στη σκηνή για να παραλάβουν τα πιστοποιητικά τους. Όταν η εκδήλωση ξεκινούσε, η αίθουσα του θεάτρου Αριστοτέλειον, που ήταν ασφυκτικά γεμάτη, με δυσκολία μπορούσε να χωρέσει τους παρευρισκόμενους.

Εμπνευσμένος από τα ιδανικά των χαρακτήρων του έργου του μεγάλου ρώσου θεατρικού συγγραφέα, ο ειδικά προσκεκλημένος Έλληνας θεατρικός σκηνοθέτης Κ.Ζαχαριάδης προσπάθησε να αποτυπώσει στο πρόγραμμα της βραδιάς όλη την "ανθοφορία", να επαινέσει την αισιοδοξία και το ενδιαφέρον του Τσέχωφ για την ανθρώπινη ανατροφή και εξέλιξη. Το κοινό παρακολούθησε θεατρικά δρώμενα από τους ηθοποιούς του Θεάτρου Σοφούλη, βασισμένα στον Βυσσινόκηπο, μια χορογραφική περφόρμανς από την Ε. Θανασούλη, την παρουσίαση του επίσημου soundtrack του Κέντρου Ρωσικού Λόγου "Αυτό είναι το σπίτι μου" που ηχογραφήθηκε στο στούντιο ηχογράφησης, και πολλά άλλα.

Η δημιουργική προσέγγιση της βραδιάς επισημάνθηκε επίσης από τους πολυάριθμους επίσημους προσκεκλημένους, μεταξύ των οποίων και ο Ντ. Β. Πτιούσκιν, Διευθυντής του Κέντρου Πιστοποίησης Γλωσσομάθειας του Πανεπιστημίου της Αγ. Πετρούπολης, ο οποίος ήρθε ειδικά από την Αγ. Πετρούπολη για να απευθύνει χαιρετισμό και να παραδώσει πιστοποιητικά στους συμμετέχοντες στα προγράμματα του Πανεπιστημίου, όπως η «Ιστορία της Ρωσίας», «Κινηματογραφική Λέσχη» και «Θεωρία, Τεχνολογίες και Σύγχρονες Τάσεις στη Γραπτή Μετάφραση: Η περίπτωση του γλωσσικού ζεύγους ρωσικά - αγγλικά». Καθηγητές από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Ρωσικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας συμμετείχαν επίσης στις ευχές, λαμβάνοντας άμεσα μέρος στην τελετή βράβευσης. Η προσωπική τους παρουσία είχε τέτοια μεγάλη συμβολική σημασία, όπως ποτέ πριν, τόσο για τους διοργανωτές προσωπικά όσο και για όλους τους φοιτητές που αγαπούν θερμά και υποστηρίζουν ολόψυχα τη στενή συνεργασία με το SPbU.

Αντί επιλόγου: Δεν είναι μυστικό ότι η συναισθηματική συνιστώσα της μαθησιακής διαδικασίας, ως μέσο δημιουργίας κινήτρων και ευνοϊκού περιβάλλοντος, τυγχάνει μεγάλης προσοχής εντός των τειχών του Κέντρου Russian Word. Ο μαγικός κόσμος του θεάτρου, της λογοτεχνίας και της διδασκαλίας είναι γεμάτος υπέροχα συναισθήματα. Ποιος όμως ήταν πίσω από τις ζωντανές εμπειρίες και τη συναρπαστική ατμόσφαιρα της εκδήλωσής μας; Για να φέρει εις πέρας ένα τόσο σύνθετο έργο, για να διατηρήσει τον όμορφο κήπο ζωντανό και ανθισμένο σε δύσκολους καιρούς, συνέβαλε και η πολυετής προσπάθεια που καταβάλει η ομάδα των εκπαιδευτικών μας, στη βάση της οποίας βρίσκεται η δημιουργία ενός κλίματος εμπιστοσύνης και σεβασμού. Ήταν τα ειλικρινή ρομαντικά συναισθήματά τους προς το πνεύμα των αγαπημένων τους χαρακτήρων του Τσέχωφ, τα οποία βίωσαν επί πολλά χρόνια φροντίζοντας τον "κήπο" που ονομάζεται "Ρωσικός Λόγος", τα οποία ήταν πάνω από τα υλικά αγαθά και το προσωπικό κέρδος, που οδήγησαν στη συγκομιδή μιας τόσο ευωδιαστής σοδειάς.

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να δηλώσουμε ότι οι σπουδαστές μας στο πλαίσιο της εκδήλωσης βασισμένης στο έργο του Τσέχωφ «Ο Βυσσινόκηπος» κατάφεραν να βιώσουν:

 • Χαρά για τους ίδιους και τους συμμαθητές τους, καθώς και για το συνολικό ομαδικό πνεύμα στη διοργάνωση της βραδιάς.
 • Περηφάνια για τη σκληρή δουλειά και την προσπάθεια που καταβάλλεται για την εκμάθηση των ρωσικών και, κατά συνέπεια, για την παραλαβή ενός πιστοποιητικού στη σκηνή.
 • Ευγνωμοσύνη και εκτίμηση στους δασκάλους για την υποστήριξη, τη φροντίδα και την επένδυση της γνώσης τους.
 • Ευχαρίστηση για τις αναμνήσεις χαρούμενων γεγονότων ταξιδιών και περιπετειών.
 • Ικανοποίηση για το έργο που επιτελείται καθόλη τη διάρκεια των σχολικών ετών.
 • Ενδιαφέρον για την εκμάθηση νέων επιπέδων και την ανακάλυψη νέων πραγμάτων σχετικά με τη χώρα στην οποία ομιλείται η γλώσσα.
 • Επιθυμία για την κατάκτηση ανεξερεύνητων κορυφών, την επικοινωνία και τη ανακάλυψη νέων πτυχών της γλώσσας.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τέτοιες επιτυχίες θα εμπνεύσουν όλους εκείνους που δεν αδιαφορούν για τη ρωσική γλώσσα και τον πολιτισμό της για περαιτέρω, βαθύτερη γνώση της. Και το αποτέλεσμα δεν θα αργήσει να έρθει! Τα λέμε στην επόμενη εκδήλωση του Russian Word!

Υ.Γ. Η διεύθυνση του κέντρου RW εκφράζει τη βαθιά της ευγνωμοσύνη για την υποστήριξη όλων των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των χορηγών ενημέρωσης της εκδήλωσης: τοπικά τηλεοπτικά κανάλια, ραδιοφωνικά προγράμματα, δημοσιογράφοι, ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί, εφημερίδες, περιοδικά και portals, οι οποίοι ανακοίνωσαν και παρευρέθηκαν στην εορταστική εκδήλωση στο θέατρο "Αριστοτέλειον" στις 18 Οκτωβρίου 2022 στη Θεσσαλονίκη. Η άνευ προηγουμένου και ειλικρινής υποστήριξή σας βοήθησε στην προσέλκυση και διατήρηση της κατάλληλης προσοχής στις δραστηριότητες της Αντιπροσωπείας του SPbU στην Ελλάδα στο πλαίσιο της συγκεκριμένης εκδήλωσης.

Russian Word Mediacenter.
13/11/22

Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε στη σελίδα μας στο Facebook:
https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid0gsuYrA2aeErK8RdrDZH1d4WdkrEMq8i25kChD4JiApoXB2AQ626DydV55jXZyZzal&id=100057441431219


ПЬЕДЕСТАЛ ПОЧЁТА: В САЛОНИКАХ СОСТОЯЛСЯ ТОРЖЕСТВЕННЫЙ ВЕЧЕР, ПОСВЯЩЁННЫЙ ПОДВЕДЕНИЮ ИТОГОВ ДЕЯТЕЛЬНОСТИ ПРЕДСТАВИТЕЛЬСТВА СПбГУ В 2021-2022гг

Неординарный подход к организации всей церемонии вручения сертификатов ТРКИ всеобъемлюще воплотился в задумке объединить запланированное вручение сертификатов ТРКИ с одним из самых прекрасных проявлений русской культуры – театром: грандиозное мероприятие прошло в творческой атмосфере произведения А.П. Чехова «Вишневый сад».

Обращение к выдающемуся произведению русского классика не было случайным. На наш взгляд, каждый преподаватель, прививающий любовь греческих студентов к русскому языку и культуре, взращивает своего рода вишнёвый сад, а возвращение туда, сбор спелых плодов совместных усилий, приложенных для изучения богатого языка, стало олицетворением основной задачей нестандартного мероприятия. Цветущим, плодотворным был весь предыдущий учебный период с точки зрения реализации образовательных программ Представительства СПбГУ, участие в которых приняло рекордное количество студентов многих университетов и учебных центров Греции.

Предметом особой гордости явился тот факт, что создателями и непосредственными участниками церемонии вручения сертификатов выступили – 75 волонтёров центра Russian Word, студенты, разных языковых уровней, тепло встретивших приглашение стать соавторами и главными героями самого массового за всю историю существования Центра мероприятия. Яркими красками была наполнена и речь ведущих вечера- Афанасия и Марии, чьи артистические способности в совокупности с высоким языковым уровнем заведомо предвкушали безоговорочный успех всей команды волонтёров.

Прибывавшие с разных городов Северной Греции гости с неподдельным интересом следили за слаженной работой звеньев цепи нарядных молодых людей, встречавших, регистрировавших в официальных документах гостей, угощавших лакомствами из изысканного кулинарного меню ресторана высокой кухни «Стафили»- спонсора мероприятия. Высокая степень ответственности группы волонтёров в зале театра, направлявших на специальные места приглашённых, обеспечивала не только комфортное пребывание более 600 зрителей, но и бесперебойное перемещение более 250 студентов к сцене для получения сертификата. К моменту открытия мероприятия шаг за шагом заполняемый до отказа зал театра «Аристотелион» уже с трудом мог вместить всех желающих.

Вдохновившись идеалами героев пьесы великого русского драматурга, специально приглашённый греческий театральный режиссёр К.Захариадис постарался отразить в программе вечера всё “цветущее”, воспеть чеховский оптимизм и интерес к воспитанию и развитию человека. Взору зрителей были представлены театральные этюды актёров театра «Софули» по мотивам «Вишневого сада», хореографическая постановка в исполнении И.Фанасули, презентация официального саундтрека центра Russian Word «Это мой дом», записанного в студии звукозаписи, и многое другое.

Творческий подход к вечеру был отмечен и многочисленными официальными гостями, среди которых, специально прилетевший из Санкт-Петербурга руководитель Центра Языкового Тестирования СПбГУ Д.В.Птюшкин, выступивший с приветственной речью и вручивший сертификаты участникам таких программ СПбГУ, как «История России» «Разговорный Киноклуб», а также «Теория, технологии и современные тенденции в области письменного перевода: русский и английский языки». К поздравлениям также присоединились, приняв непосредственное участие в награждении, преподаватели университета им.Аристотеля, Македонского университета, университета Западной Македонии, а также члены Всегреческой ассоциации русистов. Их личное присутствие, как никогда ранее имело большое символическое значение как для организаторов лично, так и для всех студентов, горячо любящих и всецело поддерживающих тесное сотрудничество с СПбГУ.

В качестве эпилога. Не секрет, что эмоциональной составляющей процесса обучения как средству создания мотивации и благоприятной среды в стенах центра Russian Word уделяется существенное внимание. Волшебный мир театра, литературы и преподавания наполнен удивительными эмоциями. Но кто же стоял за яркими переживаниями и волнующей аурой нашего мероприятия? Осуществить такой сложный проект, сохранить прекрасный сад живым и цветущим в непростое время помогли многолетние усилия коллектива педагогов, в основе которых прочно стоит создание климата доверия и уважения. Именно их искренние романтичные чувства в духе любимых чеховских героев, которые они испытывали на протяжении долгих лет при уходе за «садом» под названием «Русское Слово», были выше материальных благ и личной выгоды, привели к сбору такого душистого урожая.

Мы рады констатировать, что во время прошедшего праздника по мотивам произведения А.П.Чехова «Вишнёвый сад» нашим студентам удалось испытать:

 • Радость за себя и своих одногруппников, за общий командный дух при организации вечера.
 • Гордость за упорный труд и старания при иузчении русского языка, и, как следствие, получение сертификата на сцене театра.
 • Благодарность и признательность преподавателям за поддержку, заботу, вложенные знания.
 • Веселье- при воспоминании радостных мероприятий, поездок и пережитых приключений
 • Удовольствие от проделанной работы в течение всех учебных лет.
 • Интерес к новым уровням и открытиям о стране изучаемого языка.
 • Желание покорять неизведанные вершины, общаться на нём и пробовать познавать его новые аспекты.

Хочется верить, что подобные успехи вдохновят всех неравнодушных к русскому языку и культуре на дальнейшее, более глубокое их освоение. А результат не заставит себя долго ждать! До встречи на следующем мероприятии RW.

P.S. Руководство центра RW выражает глубокую благодарность за содействие всем информационным спонсорам мероприятия и СМИ: каналам местного телевидения, радиопередачам, отдельным журналистам, телеведущим, газетам, журналам и порталам, регулярно анонсировавших и присутствовавших на праздничном мероприятии в театре «Аристотелион» 18 октября 2022г. в Салониках. Ваша беспрецедентная искренняя поддержка помогла привлечь и удержать должное внимание к деятельности Представительства СПбГУ в Греции в рамках прошедшего события.

Медиацентр RW.
15/11/22

Больше фотографий с мероприятия можно найти на странице Facebook:
https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid0gsuYrA2aeErK8RdrDZH1d4WdkrEMq8i25kChD4JiApoXB2AQ626DydV55jXZyZzal&id=100057441431219

GDPR COMPLIANCE UNDER CONSTRUCTION

Επικοινωνία

Η γραμματεία θα λειτουργεί καθημερινά από τη 1/9 και ώρες 11.00-21.30

 • Διευθ: Εθν. Αμύνης 9 & Τσιμισκή 131, Θεσσαλονίκη
  Οδηγίες
 • Τηλ: 2310220822
 • Email: russianwordgr@gmail.com
 • Κιν: 6977719201

Facebook

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…