ΤΟ RUSSIAN WORD ΓΙΑ ΣΕΝΑ...
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

09 Δεκέμβριος 2022

Tο Russian Word είναι η μοναδική επίσημη Αντιπροσωπεία του Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης στην Ελλάδα, από το 2019. 

Σήμερα, στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης (έτος ίδρυσης του Πανεπιστημίου θεωρείται το 1724) φοιτούν περισσότεροι από τριάντα χιλιάδες σπουδαστές. Παράλληλα, εργάζονται και δραστηριοποιούνται άνθρωποι των γραμμάτων και των επιστημών που έχουν τιμηθεί με το Βραβείο Νόμπελ και το Μετάλλιο Φιλντς, ενώ λειτουργούν περισσότερα από δεκαπέντε σπουδαία εργαστήρια και είκοσι έξι κέντρα επιστημονικής έρευνας, συμπεριλαμβανόμενα όλα στο μεγαλύτερο και σημαντικότερο επιστημονικό πάρκο της χώρας.

Στους τρεις αιώνες της έως σήμερα ιστορικής διαδρομής του Πανεπιστημίου, σπούδασαν και εργάστηκαν σε αυτό χιλιάδες εξέχοντες επιστήμονες, επιφανείς προσωπικότητες της κοινωνικής και πολιτικής ζωής του τόπου, κορυφαίοι παράγοντες της πολιτικής ελίτ της χώρας, διακεκριμένοι συγγραφείς, σπουδαίοι άνθρωποι από το χώρο των τεχνών και της μουσικής. Κάποιοι από αυτούς είναι: Ντμίτρι Μεντελέγιεφ, Ιβάν Τουργκένιεφ, Ιβάν Πάβλωφ, Αλεξάντρ Μπλοκ, Μιχαήλ Γκλίνκα, Νικολάι Ρέριχ και άλλοι.

Το πιθανότερό είναι ότι όταν κάποιος απευθύνεται στο φορέα μας, δεν γνωρίζει για τι ακριβώς πρόκειται. Ερχόμενος, όμως, ο νυν σπουδαστής στο χώρο και σε επαφή με το έργο των ανθρώπων του Russian Word, καταλαβαίνει ότι μιλάμε για κάτι πολύ ανώτερο από ένα απλό ινστιτούτο εκμάθησης ξένης γλώσσας. Μέσα από ποικίλες πολιτισμικές εκδηλώσεις, καθώς και καθηγητές ικανούς να μυήσουν τους σπουδαστές σε όλα τα στοιχεία που αποτελούν τον ρωσικό κόσμο, μπορεί ο καθένας να έρθει σε άμεση επαφή με αυτόν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το μάλλον μεγαλύτερο ως τώρα πολιτισμικό γεγονός, το οποίο έλαβε χώρα στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος την Τρίτη 18/10/2022 στις 21:00. Αναφερόμαστε σε μια πρωτόγνωρη εκδήλωση βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Α. Τσέχωφ «Ο Βυσσινόκηπος», σε σκηνοθεσία του Κρίτωνα Ζαχαριάδη. Στη διοργάνωση της εκδήλωσης αυτής συνέβαλλαν τα μέγιστα, ως εθελοντές, πάνω από 50 σπουδαστές του Russian Word. 

Μετά από ένα τέτοιο γεγονός, κρίθηκε αναγκαίο να ακουστούν μερικές απόψεις τόσο για την εκδήλωση αυτή, όσο και για την γενικότερη εμπειρία καθενός από την επαφή του με τη ρωσική γλώσσα, πολιτισμό και επιστήμη στο Russian Word. Προέκυψαν, λοιπόν, οι παρακάτω ερωτήσεις στις οποίες απάντησαν σπουδαστές του Russian Word με αλφαβητική σειρά.

ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ

Κυριακίδου Μαρία

1. Θα ήθελα να εστιάσουμε, αρχικά, στην αξιομνημόνευτη εκδήλωση ''Ο Βυσσινόκηπος''. Μιλάμε για κάτι πραγματικά πολύ σημαντικό. Μέσα από αυτή, το Russian Word απέδειξε για ακόμη μια φορά πόσο εστιάζει σε όλα εκείνα τα στοιχεία που συμπυκνώνονται στη λέξη «πολιτισμός». Μιλάμε για ένα πάντρεμα πολλών πτυχών του ρωσικού πολιτισμού και ιστορίας. Πιο συγκεκριμένα, συνδέθηκαν αρμονικά η γλώσσα, η μουσική, καλλιτεχνικά στοιχεία του ρωσικού κόσμου, ένα θεατρικό έργο ενός από τους μεγαλύτερους ρώσους συγγραφείς, με βαθιά διαχρονικά νοήματα σχετικά με τις ανθρώπινες σχέσεις και τη σχέση του ανθρώπου με τη ζωή, το παρελθόν και το μέλλον, και τα οποία εξηγούν τόσα πολλά και σημαντικά για τον τότε και τώρα ρωσικό κόσμο. Πώς σου φάνηκε αυτό το εγχείρημα, πόσο σημαντικό θεωρείς ότι είναι και γιατί;

- Αρχικά, να σημειώσω ότι με το άκουσμα και μόνο ενός τόσο ενδιαφέροντος εγχειρήματος, ενθουσιάστηκα. Εξαρχής κατάλαβα ότι πρόκειται για μια πρόκληση, τόσο λόγω  του συνδυασμού όλων των προαναφερθέντων όσο και λόγω του συντονισμού που έπρεπε να υπάρξει μεταξύ μας, για να φέρουμε κάτι τέτοιο εις πέρας. Θεωρώ, ότι αποδείξαμε για ακόμη μια φορά πόσα πολλά μπορούμε να πετύχουμε ενωμένοι. Πραγματικά, αυτό φάνηκε από το αποτέλεσμα της εκδήλωσης. Αναφορικά με τη σημασία όλου αυτού, μιλώντας σε προσωπικό επίπεδο, με βοήθησε να κατανοήσω για ακόμη μια φορά πως το «μαθαίνω μια ξένη γλώσσα» είναι στην πραγματικότητα τόσο βαθύ. Συνειδητοποίησα πόσο άρρηκτα συνδεδεμένη είναι μια γλώσσα με τον πολιτισμό και την ιστορία της, πόσο απαραίτητα είναι αυτά τα στοιχεία για να κατανοήσεις τη γλώσσα στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Όταν δε ζεις σε μια χώρα, είναι δεδομένο ότι δε μπορείς να έρθεις σε επαφή με όλα αυτά στο 100%. Ο σκοπός, όμως,  είναι να τα πλησιάσεις όσο το δυνατόν περισσότερο. Για μένα, το Russian Word, έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία και αποδεικνύεται συνεχώς ότι δεν έχει όρια. Μας έχει μυήσει τόσο πολύ σε όλο αυτό που ονομάζεται «ρωσικός κόσμος» στο σύνολο των εκφάνσεων του. Για αυτό, δε μπορώ, πλέον, να πω πως απλά «μαθαίνω ρωσικά». Είναι κάτι παραπάνω από αυτό! Θα μπορούσα να κάνω λόγο για εκμάθηση ενός νέου πολιτισμού, ιστορίας, επιστήμης, ενός διαφορετικού συστήματος ηθών και εθίμων κλπ. Για εμένα, λοιπόν, η εκδήλωση αυτή ήταν κάτι παραπάνω από σημαντική, καθότι πρόβαλε στο κοινό όλα αυτά που σκέφτομαι και νιώθω, καθώς και όλο αυτό το τεράστιο έργο που γίνεται στο Russian Word. 

2. Τι αποτέλεσε, για εσένα, κίνητρο να γνωρίσεις τη ρωσική γλώσσα, τον πολιτισμό και την επιστήμη;

- Θα είμαι πολύ ειλικρινής και θα σου πω ότι στην αρχή δεν είχα κάποιο ιδιαίτερο κίνητρο. Πάντα μου άρεσε να μαθαίνω ξένες γλώσσες, αλλά ποτέ δεν είχα σκεφτεί τη ρωσική. Όταν, λοιπόν, πέρασα στο Πανεπιστήμιο, έκανα την επιλογή της συγκεκριμένης γλώσσας μετά από παρότρυνση και των γονιών μου, λόγω των ευκαιριών που σου προσφέρει η γνώση της σε επαγγελματικό επίπεδο.  Η πρώτη επαφή δεν ήταν και η καλύτερη, διότι ήταν κάτι πρωτόγνωρο για εμένα. Κάποια στιγμή, μετά από αναζήτηση ενός φορέα που θα με βοηθούσε ενισχυτικά, βρήκα το Russian Word. Σαφώς, όταν είδα ότι πρόκειται για τη μοναδική Αντιπροσωπεία του Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης, δεν χρειάστηκε περαιτέρω αναζήτηση. Έπειτα, το γεγονός ότι 5 χρόνια μετά, ακόμη συνεχίζω ενεργά τόσο σε επίπεδο Γ2 πλέον, αλλά συμμετέχω και σε όλα τα υπόλοιπα προγράμματα που μας παρέχει το Russian Word (π.χ. πρόγραμμα ιστορίας της Ρωσίας, ρωσικά για τον τουρισμό κλπ.) αρκεί για να αποδείξει όλα αυτά που δε ξέρω αν μπορούν να χωρέσουν σε λόγια. Κίνητρο για εμένα, πλέον, αποτελεί όλο αυτό που έχουμε χτίσει, οι διαπροσωπικές σχέσεις, κάθε μικρή και μεγάλη στιγμή, οι τόσες πολλές ευκαιρίες που δίνονται μέσα από τα διάφορα προγράμματα να έρθουμε σε επαφή με τον ρωσικό κόσμο. Ξέρεις, όμως, τι αποτελεί τη μεγαλύτερη κινητήρια δύναμη για εμένα; Το γεγονός ότι έχω μάθει από τους ανθρώπους του Russian Word, ότι όποιες και να είναι οι επικρατούσες συνθήκες, ό,τι και να γίνεται στον κόσμο, ο πολιτισμός ενώνει, η θέληση ενώνει, η αγάπη για κάτι ενώνει. Αυτό είναι το πιο σημαντικό από όλα.

3. Ποιο, κατά τη γνώμη σου, είναι το πιο ενδιαφέρον ρωσικό πολιτισμικό στοιχείο; H μουσική; Η ποίηση; Τα ήθη και έθιμα;

- Ομολογώ, ότι κάθε μικρό και μεγάλο ρωσικό πολιτισμικό στοιχείο, για εμένα πλέον, είναι ενδιαφέρον. Ωστόσο, έχω μια ιδιαίτερη αγάπη για την ποίηση. Αγαπημένοι μου ρώσοι ποιητές είναι η Άννα Αχμάτοβα, λόγω του μυστικιστικού ερωτισμού που διαχέεται μέσα από τα ποιήματά της, καθώς και ο εμβληματικός ποιητής Αλεξάντρ Σεργκέγεβιτς Πούσκιν, ο μεγαλύτερος Ρώσος ποιητής.

4. Μέσα από την επαφή που είχες ως τώρα με κάθε πτυχή του ρωσικού πολιτισμού, χάρη στις καθηγήτριες σου, θεωρείς πως υπάρχουν κοινά σημεία μεταξύ της ελληνικής και ρωσικής κουλτούρας, της νοοτροπίας, όπως και της καθημερινότητας των δυο λαών; 

- Κάνοντας μια ανασκόπηση στο παρελθόν, εντοπίζει κανείς εύκολα τις σχέσεις που ήδη από τότε είχαν αναπτύξει οι δύο λαοί. Τον 10ο αιώνα, έχουμε τον μαζικό εκχριστιανισμό των Ρώσων, που ήταν επακόλουθο των τότε ανεπτυγμένων εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο λαών. Συνεπώς, η θρησκεία είναι κάτι που σίγουρα τους ενώνει και αποτελεί, ίσως, το βασικότερο κοινό τους στοιχείο. Άλλα κοινά στοιχεία είναι, σίγουρα, ο πλούσιος πολιτισμός, η ιστορία τους και το «βαρύ» παρελθόν που χαρακτηρίζει και τις δύο χώρες.

5. Στα δέκα (10) χρόνια λειτουργίας του Russian Word έχουν δημιουργηθεί ουκ ολίγες πολιτισμικές εκδηλώσεις, που ενθουσίασαν όσους συμμετείχαν ενεργά όπως και όσους αποτελούσαν παρατηρητές σε αυτές.  Θα ήθελα να μου πεις ποια από όλες αυτές ξεχωρίζεις και γιατί. 

- Κάθε εκδήλωση που έχει πραγματοποιηθεί ως σήμερα είναι χαραγμένη στη μνήμη μου. Ωστόσο, αδιαμφισβήτητα αυτή που ξεχωρίζω ως τώρα είναι  ο «Βυσσινόκηπος» για όλους τους λόγους που προανέφερα: το συνδυασμό όλων αυτών των στοιχείων, αλλά και την τόσο αυξημένη και ενεργή συμμετοχή των σπουδαστών του Russian Word σε όλο αυτό.

6. Στο Russian Word πολλοί σπουδαστές φτάνουν σε πολύ υψηλά επίπεδα (Γ1 και Γ2). Που οφείλεται, κατά τη γνώμη σου, το γεγονός ότι παρά τα γλωσσικά εμπόδια και δυσκολίες που συχνά συναντούν, συνεχίζουν με τόσο ζήλο την εκμάθηση της ρωσικής γλώσσας;   

- Μα είναι τόσο εύκολο να απαντήσει κανείς σε αυτό! Όλη αυτή η προσπάθεια που γίνεται από τις καθηγήτριες, τα κίνητρα που δίνουν στους σπουδαστές, η στήριξη τους προς αυτούς, καθώς και η θέληση τους να τους μεταλαμπαδεύσουν πραγματική γνώση, θεωρώ πως κάνει τους δεύτερους να θέλουν με πείσμα και ζήλο να συνεχίζουν. Φυσικά, σημαντικό ρόλο παίζουν και οι διαπροσωπικές σχέσεις και το γενικότερο περιβάλλον, αφού νιώθουν τόσο οικεία, νιώθουν το χώρο δικό τους.

7. Ακούμε συνεχώς ότι όλα αυτά τα άτομα αποτελούν οικογένεια και μάλιστα οι ισχυροί διαπροσωπικοί δεσμοί τους γίνονται φανεροί κάθε φορά που αναλαμβάνουν να διοργανώσουν κάτι όλοι μαζί, ώστε μέσα από τη συνεργασία τους να φέρουν τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα. Τι θεωρείς πως έχει συμβάλλει στην ανάπτυξη τέτοιων δεσμών; 

- Ναι, αυτό είναι γεγονός, το επιβεβαιώνω. Άλλωστε, αποτελώ ένα τρανταχτό  παράδειγμα. Πέρυσι, πραγματοποίησα το μεταπτυχιακό μου, οπότε δεν είχα τον απαραίτητο χρόνο να συνεχίσω στο επόμενο επίπεδο. Όμως, με κάθε τρόπο προσπαθούσα να βρίσκω κάποιο χρόνο να συμμετέχω κάπως σε όσα διοργάνωνε το Russian Word. Πλέον για εμένα είναι κομμάτι της καθημερινότητας μου. Όλη αυτή η αγάπη, η βοήθεια, η κατανόηση που έχω λάβει τόσα χρόνια από τις καθηγήτριές μου συνέβαλε στις σχέσεις που έχω αναπτύξει με αυτές. Φυσικά, η επαφή με τους συμμαθητές μου, η συμμετοχή σε όλες τις διοργανώσεις του φορέα, η κοινή αγάπη για τα ρωσικά, καθώς και όλα εκείνα τα εμπόδια που αντιμετωπίσαμε μαζί (π.χ. μαθήματα εξ αποστάσεως κατά τη διάρκεια της καραντίνας) συνέβαλαν στις σχέσεις που έχουμε αναπτύξει μεταξύ μας.

8. Τέλος, θα ήθελα να μου πεις τι σημαίνει για εσένα το Russian Word. Τι περίμενες ότι θα αντικρύσεις όταν ξεκινούσες να είσαι κομμάτι του και τι ήταν τελικά αυτό που σε έκανε να συνεχίσεις, και να είσαι τόσο ενεργό μέλος σε κάθε δράση του;

- Για εμένα το Russian Word είναι δεύτερο σπίτι, δεύτερη οικογένεια, κάτι τόσο οικείο. Ξεκίνησα εκεί θέλοντας να μάθω σωστά τη ρωσική γλώσσα και τελικά κατάλαβα πόσο σημαντικό είναι να μη περιορίζεσαι σε αυτό. Κατάλαβα πως η αλληλεπίδραση με όλες αυτές τις διαφορετικές προσωπικότητες σε συνδυασμό με την γνώση για τον ρωσικό πλούτο, μπορούν να δημιουργήσουν κάτι μοναδικό, το οποίο καταφέραμε ως ενωμένη ομάδα να κάνουμε φανερό μέσα από αυτή την άνευ προηγούμενου εκδήλωση. 

ΜΠΑΣΛΗ ΔΟΜΝΙΚΗ

Μπασλή Δομνίκη

1. Θα ήθελα να εστιάσουμε, αρχικά, στην αξιομνημόνευτη εκδήλωση ''Ο Βυσσινόκηπος''. Μιλάμε για κάτι πραγματικά πολύ σημαντικό. Μέσα από αυτή, το Russian Word απέδειξε για ακόμη μια φορά πόσο εστιάζει σε όλα εκείνα τα στοιχεία που συμπυκνώνονται στη λέξη ''πολιτισμός''. Μιλάμε για ένα πάντρεμα πολλών πτυχών του ρωσικού πολιτισμού και ιστορίας. Πιο συγκεκριμένα, συνδέθηκαν αρμονικά η γλώσσα, η μουσική, καλλιτεχνικά στοιχεία του ρωσικού κόσμου, ένα θεατρικό έργο ενός από τους μεγαλύτερους Ρώσους συγγραφείς, με βαθιά διαχρονικά νοήματα σχετικά με τις ανθρώπινες σχέσεις και τη σχέση του ανθρώπου με τη ζωή, το παρελθόν και το μέλλον, και τα οποία εξηγούν τόσα πολλά και σημαντικά για τον τότε και τώρα ρωσικό κόσμο. Πώς σου φάνηκε αυτό το εγχείρημα, πόσο σημαντικό θεωρείς ότι είναι και γιατί;

- Θεωρώ πως η εκδήλωση «Βυσσινόκηπος» αποτέλεσε ένα πρωτότυπο και λαμπρό εγχείρημα που όμοιό του δεν έχει διοργανωθεί ξανά. Η εκδήλωση συνδύασε την καθιερωμένη απονομή πτυχίων με μια από τις κατεξοχήν εκφάνσεις του ρωσικού πολιτισμού, το θέατρο, αλλά και τη μουσική και ιστορία. Είναι μια διοργάνωση που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη προσπάθεια, κόπο, αφοσίωση και αγάπη, από τους υπευθύνους σπουδών, τους καθηγητές και φυσικά τους σπουδαστές του Russian Word.

2. Τι αποτέλεσε, για εσένα, κίνητρο να γνωρίσεις τη ρωσική γλώσσα, τον πολιτισμό και την επιστήμη;

- Η Ρωσία, και συγκεκριμένα η ιστορική παρακαταθήκη της, κέντρισε το ενδιαφέρον μου ήδη από τα εφηβικά μου χρόνια, ως μαθήτρια λυκείου. Στη συνέχεια το ενδιαφέρον αυτό μετατράπηκε σε αρκετά μεγάλο ενθουσιασμό, ώστε να αποφασίσω να φοιτήσω στο τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Τότε ήταν που πραγματικά γοητεύτηκα από τον ρωσικό πολιτισμό, ξεκινώντας ένα «γλωσσικό» ταξίδι με περιπέτειες και ευκαιρίες που δεν είχα φανταστεί!

3. Ποιο, κατά τη γνώμη σου, είναι το πιο ενδιαφέρον ρωσικό πολιτισμικό στοιχείο; H μουσική; Η ποίηση; Τα ήθη και έθιμα;

- Η Ρωσία έχει μεγάλη και αξιοθαύμαστη ιστορία σε πλήθος τεχνών, όπως είναι η λογοτεχνία, η κλασική μουσική, το μπαλέτο, το θέατρο και ο κινηματογράφος. Έχει συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη και τη διαμόρφωση του παγκόσμιου πολιτισμού. Αν και θαυμάζω όλες τις εκφάνσεις του ρωσικού πολιτισμού, με συγκινεί περισσότερο η πλούσια και ανεξάντλητη ρωσική λογοτεχνία, η οποία είναι άκρως επαναστατική, διαφωτιστική, προφητική και διδακτική, απτόμενη των κοινωνικών δικαιωμάτων και ελευθεριών του ανθρώπου.

4. Μέσα από την επαφή που είχες ως τώρα με κάθε πτυχή του ρωσικού πολιτισμού, χάρη στις καθηγήτριες σου, θεωρείς πως υπάρχουν κοινά σημεία μεταξύ της ελληνικής και ρωσικής κουλτούρας, της νοοτροπίας, όπως και της καθημερινότητας των δυο λαών; 

- Η Ελλάδα και η Ρωσία, ήδη από τα Βυζαντινά χρόνια, έχουν αναπτύξει ισχυρούς πολιτιστικούς, θρησκευτικούς και ιστορικούς δεσμούς. Καταρχάς, τα δύο έθνη μοιράζονται κοινή θρησκεία, αυτή της Ορθοδοξίας. Επιπλέον, τα ελληνικά στοιχεία έχουν διεισδύσει αναμφισβήτητα τόσο στο αλφάβητο, όσο και ως λεξικά δάνεια. Ενώ, συμπληρωματικά, έχει πραγματοποιηθεί και μια εναρμονισμένη ανταλλαγή και ενσωμάτωση  διαφορετικών παραδόσεων και εθίμων.

5. Στα δέκα (10) χρόνια λειτουργίας του Russian Word έχουν δημιουργηθεί ουκ ολίγες πολιτισμικές εκδηλώσεις, που ενθουσίασαν όσους συμμετείχαν ενεργά όπως και όσους αποτελούσαν παρατηρητές σε αυτές.  Θα ήθελα να μου πεις ποια από όλες αυτές ξεχωρίζεις και γιατί. 

- Το Russian Word, ανελλιπώς, κάθε χρόνο επιφυλάσσει ένας πλήθος εκδηλώσεων, τόσο για τους σπουδαστές του, όσο και για εκείνους που επιθυμούν να έρθουν σε επαφή με τον ρωσικό πολιτισμό. Αν και κάθε εκδήλωση είναι ξεχωριστή, νομίζω πως οι περισσότεροι, όπως κι εγώ, αναμέναμε την λαμπρή εκδήλωση απονομής των πτυχίων της ρωσικής γλώσσας, η οποία συνοδεύτηκε από μία ποικιλία συμπληρωματικών απονομών και δράσεων.

6. Στο Russian Word πολλοί σπουδαστές φτάνουν σε πολύ υψηλά επίπεδα (Γ1 και Γ2). Που οφείλεται, κατά τη γνώμη σου, το γεγονός ότι παρά τα γλωσσικά εμπόδια και δυσκολίες που συχνά συναντούν, συνεχίζουν με τόσο ζήλο την εκμάθηση της ρωσικής γλώσσας;   

- Μολονότι, η ρωσική είναι μια πολύ όμορφη, ενδιαφέρουσα και σημαντική γλώσσα, η εκμάθησή της είναι αρκετά απαιτητική, απαιτώντας από τους σπουδαστές της χρόνο, αφοσίωση και συνεχή προσπάθεια, προκειμένου να φτάσουν σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο. Εντούτοις, αρκετοί είναι εκείνοι που φτάνουν σε υψηλά επίπεδα, Γ1 και Γ2, το οποίο, κατά τη γνώμη μου, οφείλεται στην αγάπη που αναπτύσσουν γενικότερα οι ενδιαφερόμενοι για τον ρωσικό πολιτισμό , αλλά  και ειδικότερα για την ίδια τη γλώσσα. Ασφαλώς, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το πόσο σημαντική είναι η σωστή επιλογή των διδασκόντων. Κατ’εμέ, αυτοί οι δύο άξονες έπαιξαν καταλυτικό ρόλο, ώστε να αγαπήσω και να συνεχίσω την ενασχόλησή μου με τα ρωσικά, φτάνοντας φέτος να προετοιμάζομαι για το επίπεδο του Γ2.

7. Ακούμε συνεχώς ότι όλα αυτά τα άτομα αποτελούν οικογένεια και μάλιστα οι ισχυροί διαπροσωπικοί δεσμοί τους γίνονται φανεροί κάθε φορά που αναλαμβάνουν να διοργανώσουν κάτι όλοι μαζί, ώστε μέσα από τη συνεργασία τους να φέρουν τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα. Τι θεωρείς πως έχει συμβάλλει στην ανάπτυξη τέτοιων δεσμών; 

- Είναι αλήθεια πως στο Russian Word υπάρχουν μόνο μέλη και όχι απλοί σπουδαστές. Όλοι είναι μία ομάδα. Σκέφτονται συλλογικά, ενεργούν συλλογικά και πάντα για έναν κοινό στόχο. Αυτό μαρτυρούν τα αποτελέσματα φυσικά, τα οποία δεν είναι τυχαία, αλλά προϊόν των ισχυρών δεσμών των ανθρώπων του Russian Word που μοιράζονται την κοινή αγάπη τους για τη ρωσική κουλτούρα, χάρη στην οποία έχουν δημιουργήσει ισχυρούς δεσμούς μεταξύ τους. Οπότε, ίσως και να ήταν άδικο να μην αποκαλέσουμε οικογένεια όλα αυτά τα άτομα.

8. Τέλος, θα ήθελα να μου πεις τι σημαίνει για εσένα το Russian Word. Τι περίμενες ότι θα αντικρύσεις όταν ξεκινούσες να είσαι κομμάτι του και τι ήταν τελικά αυτό που σε έκανε να συνεχίσεις, και να είσαι τόσο ενεργό μέλος σε κάθε δράση του;

- Στην αρχή, το Russian Word νόμιζα πως ήταν απλώς ένα ακόμα φροντιστήριο ξένων γλωσσών, όπου θα μπορούσα να εμβαθύνω τις γνώσεις μου στα ρωσικά. Φυσικά, όμως, δεν ήξερα πως θα γινόμουν μέλος μιας συναρπαστικής ομάδας ανθρώπων, που δεν θα μοιράζεται απλώς την αγάπη της για την ίδια γλώσσα, αλλά που βοηθάει τα μέλη της να εξελιχθούν παρέα, είναι δίπλα τους σε ό,τι χρειαστούν, και όχι μόνο σε ζητήματα ακαδημαϊκής φύσεως. Το Russian Word αποτελεί μία όμορφη οικογένεια, όπου όλα είναι δυνατά. Οι ιδέες, οι στόχοι και τα όνειρα του καθενός αγκαλιάζονται και ευδοκιμούν με την υποστήριξη και τη συνδρομή όλων. Με λίγα λόγια, για μένα το Russian Word είναι πρώτα από όλα, οι άνθρωποί του οι οποίοι είναι όμορφοι, ξεχωριστοί και, αν μη τι άλλο, ανθρώπινοι.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

2022 12 09iii

1. Τι αποτέλεσε, για εσένα, κίνητρο να γνωρίσεις τη ρωσική γλώσσα, τον πολιτισμό και την επιστήμη;

- Προσωπικά είμαι απόφοιτος του τμήματος «Βαλκανικών , Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών» του πανεπιστημίου Μακεδονίας και παρόλο που κατά τη διάρκεια της φοίτησής μου δε διδάχθηκα τη ρωσική γλώσσα, η τριβή μου, μέσω των μαθημάτων , με τον ρωσικό πολιτισμό και την ιστορία, κατέστησε την εκμάθηση της γλώσσας αυτής αλλά και την εμβάθυνση στο ρωσικό πολιτισμό και την επιστήμη κρυφή κι ανεκπλήρωτη επιθυμία. Την ευκαιρία να πραγματοποιηθεί η επιθυμία μου αυτή, μου την έδωσε το Russian Word, το οποίο κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού εξαιτίας της Covid-19, όταν όλες οι δραστηριότητες μου ήταν σε παύση και η ψυχολογία μου κλονισμένη, συνέχιζε να λειτουργεί και να προσφέρει γνώση διαδικτυακά.

2. Ποιο, κατά τη γνώμη σου, είναι το πιο ενδιαφέρον ρωσικό πολιτισμικό στοιχείο; H μουσική; Η ποίηση; Τα ήθη και έθιμα;

-  Ο ρωσικός πολιτισμός είναι πλούσιος και μοναδικός από πολλές απόψεις. Έχει πλούσια ιστορία και μακρά παράδοση σε όλες τις τέχνες, ιδιαίτερα στους τομείς της λογοτεχνίας και της φιλοσοφίας, της κλασσικής μουσικής και του μπαλέτου, του κινηματογράφου κ.α., οι οποίοι έχουν σημαντική επίδραση στον παγκόσμιο πολιτισμό. Για εμένα, βέβαια, σαν ερασιτέχνη πιανίστρια και λάτρη της μουσικής εν γένει, σημαντικό ρωσικό πολιτισμικό στοιχείο αποτελεί η συμβολή μερικών από τους πιο διάσημους συνθέτες στον κόσμο της κλασσικής μουσικής, όπως ο Πιότρ Ιλιτς Τσαϊκόφσκι, ο Ίγκορ Στραβίνσκι, ο Σεργκέι Ραχμάνινοφ κ.α.

3. Στα δέκα (10) χρόνια λειτουργίας του Russian Word έχουν δημιουργηθεί ουκ ολίγες πολιτισμικές εκδηλώσεις, που ενθουσίασαν όσους συμμετείχαν ενεργά όπως και όσους αποτελούσαν παρατηρητές σε αυτές.  Θα ήθελα να μου πεις ποια από όλες αυτές ξεχωρίζεις και γιατί. 

- Η αλήθεια είναι ότι παρά την ευτυχία να γνωρίσω την οικογένεια του Russian Word προ διετίας, είχα παράλληλα και την ατυχία, η γνωριμία αυτή να γίνει  εν μέσω της κρίσης της Covid-19. Ως εκ τούτου, ενώ έχω ακούσει πολλά και διάφορα από τους παλιότερους σπουδαστές για τις πολιτισμικές δράσεις του Russian Word, προσωπικά, προς το παρόν, έχω ζήσει ελάχιστες. Αυτή, λοιπόν, που πρόλαβα να γνωρίσω και να ξεχωρίσω, είναι η συμμετοχή του Russian Word στο περσινό φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στην οποία εμείς οι σπουδαστές συμμετείχαμε όχι μόνο σαν θεατές, αλλά και σαν εθελοντές! Ομαδική έξοδος, προβολή ταινίας, γνωριμία με τον ρωσικό κινηματογράφο και μετά ανάλυση και σχολιασμό της ταινίας εις βάθος! Τι καλύτερο;

4. Στο Russian Word πολλοί σπουδαστές φτάνουν σε πολύ υψηλά επίπεδα (Γ1 και Γ2). Που οφείλεται, κατά τη γνώμη σου, το γεγονός ότι παρά τα γλωσσικά εμπόδια και δυσκολίες που συχνά συναντούν, συνεχίζουν με τόσο ζήλο την εκμάθηση της ρωσικής γλώσσας;   

- Κατά τη γνώμη μου, πέρα από το γεγονός ότι η εκμάθηση της συγκεκριμένης γλώσσας αποτελεί μια πρόκληση από μόνη της για οποιονδήποτε αποφασίσει να ασχοληθεί,  λόγω της δυσκολίας της και ότι κάθε επίπεδο που κατακτάς είναι και μια προσωπική και ηθική ικανοποίηση, εξίσου σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη ενός σπουδαστή διαδραματίζει και ο τρόπος που διδάσκεται μια γλώσσα. Στο Russian Word, λοιπόν, οι καθηγήτριές μας ακολουθούν μια ολιστική προσέγγιση διδασκαλίας, η οποία δε σου επιτρέπει να αφήνεις «κενά», παρά μόνο σε κάνει να νιώθεις σίγουρος ότι μπορείς να πας παρακάτω.

5. Ακούμε συνεχώς ότι όλα αυτά τα άτομα αποτελούν οικογένεια και μάλιστα οι ισχυροί διαπροσωπικοί δεσμοί τους γίνονται φανεροί κάθε φορά που αναλαμβάνουν να διοργανώσουν κάτι όλοι μαζί, ώστε μέσα από τη συνεργασία τους να φέρουν τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα. Τι θεωρείς πως έχει συμβάλλει στην ανάπτυξη τέτοιων δεσμών;

- Αν υποθέσουμε ότι κάθε ομάδα ακολουθεί τη «γραμμή» του αρχηγού της, για μένα, η κα Τατιάνα, η διευθύντριά μας, αλλά και οι καθηγήτριές μας, δίνουν το παράδειγμα και σε προδιαθέτουν να θες να γίνεις ενεργό μέλος της ομάδας αυτής. Με την προτροπή τους για συνεχείς διαφορετικές δράσεις, τις κοινές συναντήσεις όλων των τμημάτων εκτός ωραρίου μαθημάτων, την ανάθεση καθηκόντων, αλλά και την ελευθερία ανάληψης πρωτοβουλιών, η ομάδα αυτή γίνεται οικογένεια.

6. Τέλος, θα ήθελα να μου πεις τι σημαίνει για εσένα το Russian Word. Τι περίμενες ότι θα αντικρύσεις όταν ξεκινούσες να είσαι κομμάτι του και τι ήταν τελικά αυτό που σε έκανε να συνεχίσεις, και να είσαι τόσο ενεργό μέλος σε κάθε δράση του;

- Προσωπικά, υπήρξα μαθήτρια και σπουδάστρια πολλές φορές στη ζωή μου και σε διαφορετικούς τομείς. Όταν, λοιπόν, αποφάσισα να κάνω την εγγραφή μου στο Russian Word, περίμενα ότι θα ήταν ένα «τυπικό» εκπαιδευτήριο. Προς μεγάλη μου έκπληξη,  όμως, από την πρώτη κιόλας συνάντησή μας κατάλαβα ότι πρόκειται για κάτι παραπάνω. Το ζεστό και φιλικό κλίμα, το ειλικρινές ενδιαφέρον για τον κάθε σπουδαστή ξεχωριστά, τα κεράσματα και ο πίνακας ανακοινώσεων γεμάτος με προσεχείς προγραμματισμένες δράσεις του φροντιστηρίου, με κέρδισαν από την πρώτη στιγμή καθώς ανυπομονούσα να συμμετέχω κι εγώ σε όλο αυτό. Κι έχω να πω ότι εκείνη η πρώτη μου εντύπωση,  μετά από δύο χρόνια, δεν διαψεύστηκε ούτε για μία στιγμή!

ΠΛΙΑΤΣΙΚΑ ΔΗΜΗΤΡΑ

Πλιάτσικα Δήμητρα

1. Θα ήθελα να εστιάσουμε, αρχικά, στην αξιομνημόνευτη εκδήλωση ''Ο Βυσσινόκηπος''. Μιλάμε για κάτι πραγματικά πολύ σημαντικό. Μέσα από αυτή, το Russian Word απέδειξε για ακόμη μια φορά πόσο εστιάζει σε όλα εκείνα τα στοιχεία που συμπυκνώνονται στη λέξη ''πολιτισμός''. Μιλάμε για ένα πάντρεμα πολλών πτυχών του ρωσικού πολιτισμού και ιστορίας. Πιο συγκεκριμένα, συνδέθηκαν αρμονικά η γλώσσα, η μουσική, καλλιτεχνικά στοιχεία του ρωσικού κόσμου, ένα θεατρικό έργο ενός από τους μεγαλύτερους Ρώσους συγγραφείς, με βαθιά διαχρονικά νοήματα σχετικά με τις ανθρώπινες σχέσεις και τη σχέση του ανθρώπου με τη ζωή, το παρελθόν και το μέλλον, και τα οποία εξηγούν τόσα πολλά και σημαντικά για τον τότε και τώρα ρωσικό κόσμο. Πώς σου φάνηκε αυτό το εγχείρημα, πόσο σημαντικό θεωρείς ότι είναι και γιατί;

- Θεωρώ ότι αυτό το εγχείρημα είναι σημαντικό, επειδή κατάφερε να συνδέσει την απονομή των πτυχίων πιστοποίησης γνώσης της ρωσικής γλώσσας με τη ρωσική κουλτούρα, καθώς εμείς στο Russian Word δεν μαθαίνουμε μόνο τη γλώσσα, αλλά εισχωρούμε στη γνώση και στη ρωσική κουλτούρα αντίστοιχα. 

2. Τι αποτέλεσε, για εσένα, κίνητρο να γνωρίσεις τη ρωσική γλώσσα, τον πολιτισμό και την επιστήμη;

- Σίγουρα, τα ρωσικά ως γλώσσα είναι πολύ χρήσιμη για την επαγγελματική αποκατάσταση, σε σύγκριση με άλλες γλώσσες. Μαθαίνοντας, όμως, τη γλώσσα μαθαίνεις και τη νοοτροπία ενός λαού, την οποία όλο και περισσότερο θέλεις να προσεγγίσεις, παράλληλα με τον πολιτισμό του. Δε θα έλεγα κίνητρο, θα έλεγα ότι στην αρχή σου δίνεται απλώς ένα έναυσμα για να συνεχίσεις να μαθαίνεις. 

3. Ποιο, κατά τη γνώμη σου, είναι το πιο ενδιαφέρον ρωσικό πολιτισμικό στοιχείο; H μουσική; Η ποίηση; Τα ήθη και έθιμα;

- Όλα τα πολιτιστικά στοιχεία της Ρωσίας αποδεικνύουν την ανάπτυξή της, καθώς και την επιρροή που δέχτηκε από διάφορους λαούς. Ίσως η κλασσική μουσική, έτσι όπως διαμορφώθηκε στη Ρωσία, να έχει ένα μεγάλο ενδιαφέρον συνδυάζοντας τα πρότυπα μουσικής της Ευρώπης με το συναίσθημα και τον δυναμισμό του ρωσικού πνεύματος.

4. Μέσα από την επαφή που είχες ως τώρα με κάθε πτυχή του ρωσικού πολιτισμού, χάρη στις καθηγήτριες σου, θεωρείς πως υπάρχουν κοινά σημεία μεταξύ της ελληνικής και ρωσικής κουλτούρας, νοοτροπίας, όπως και της καθημερινότητας των δυο λαών; 

- Πολλά κοινά σημεία, πολιτισμικά και μη. Και οι δύο λαοί είναι ιδιαιτέρως φιλόξενοι και εγκάρδιοι, αλλά κουβαλούν και οι δύο μια ανεξήγητη, κάποιες φορές, αλλά καλοδεχούμενη «τρέλα».

5. Στα δέκα (10) χρόνια λειτουργίας του Russian Word έχουν δημιουργηθεί ουκ ολίγες πολιτισμικές εκδηλώσεις, που ενθουσίασαν όσους συμμετείχαν ενεργά όπως και όσους αποτελούσαν παρατηρητές σε αυτές.  Θα ήθελα να μου πεις ποια από όλες αυτές ξεχωρίζεις και γιατί. 

- Ξεχωρίζω την εκδήλωση με το κέντρο εκμάθησης ρωσικής γλώσσας «Планета» από τη Γερμανία γιατί έχει πάντα πολύ ενδιαφέρον όταν μια γλώσσα ενώνει 2 ή και περισσότερους λαούς, βοηθώντας τους να καταλαβαίνουν ο ένας τον άλλον και να συνεργάζονται

6. Στο Russian Word πολλοί σπουδαστές φτάνουν σε πολύ υψηλά επίπεδα (Γ1 και Γ2). Που οφείλεται, κατά τη γνώμη σου, το γεγονός ότι παρά τα γλωσσικά εμπόδια και δυσκολίες που συχνά συναντούν, συνεχίζουν με τόσο ζήλο την εκμάθηση της ρωσικής γλώσσας;   

- Η ίδια η νοοτροπία της γλώσσας σου μαθαίνει ότι παρά τις δυσκολίες εσύ συνεχίζεις, και όσο συνεχίζεις να μαθαίνεις τη γλώσσα τόσο πιο πολύ την αγαπάς, με τις όποιες δυσκολίες της. 

7. Ακούμε συνεχώς ότι όλα αυτά τα άτομα αποτελούν οικογένεια και μάλιστα οι ισχυροί διαπροσωπικοί δεσμοί τους γίνονται φανεροί κάθε φορά που αναλαμβάνουν να διοργανώσουν κάτι όλοι μαζί, ώστε μέσα από τη συνεργασία τους να φέρουν τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα. Τι θεωρείς πως έχει συμβάλλει στην ανάπτυξη τέτοιων δεσμών; 

- Αυτό που συμβάλλει στην ανάπτυξη αυτών των δεσμών, θεωρώ, είναι ο ίδιος ο ζήλος για τη γνώση της ρωσικής γλώσσας και του ρωσικού πολιτισμού. 

8. Τέλος, θα ήθελα να μου πεις τι σημαίνει για εσένα το Russian Word. Τι περίμενες ότι θα αντικρύσεις όταν ξεκινούσες να είσαι κομμάτι του και τι ήταν τελικά αυτό που σε έκανε να συνεχίσεις, και να είσαι τόσο ενεργό μέλος σε κάθε δράση του;

- Δεν περίμενα σίγουρα αυτή τη «ζεστή» ατμόσφαιρα που δημιουργούν όλα τα άτομα στο Russian Word και αυτή, λοιπόν, η ατμόσφαιρα είναι που κρατά ενεργά στις δράσεις τα μέλη της.

ΠΛΙΑΤΣΙΚΑ ΜΑΡΙΑ

Πλιάτσικα Μαρία

1. Θα ήθελα να εστιάσουμε, αρχικά, στην αξιομνημόνευτη εκδήλωση ''Ο Βυσσινόκηπος''. Μιλάμε για κάτι πραγματικά πολύ σημαντικό. Μέσα από αυτή, το Russian Word απέδειξε για ακόμη μια φορά πόσο εστιάζει σε όλα εκείνα τα στοιχεία που συμπυκνώνονται στη λέξη ''πολιτισμός''. Μιλάμε για ένα πάντρεμα πολλών πτυχών του ρωσικού πολιτισμού και ιστορίας. Πιο συγκεκριμένα, συνδέθηκαν αρμονικά η γλώσσα, η μουσική, καλλιτεχνικά στοιχεία του ρωσικού κόσμου, ένα θεατρικό έργο ενός από τους μεγαλύτερους Ρώσους συγγραφείς, με βαθιά διαχρονικά νοήματα σχετικά με τις ανθρώπινες σχέσεις και τη σχέση του ανθρώπου με τη ζωή, το παρελθόν και το μέλλον, και τα οποία εξηγούν τόσα πολλά και σημαντικά για τον τότε και τώρα ρωσικό κόσμο. Πώς σου φάνηκε αυτό το εγχείρημα, πόσο σημαντικό θεωρείς ότι είναι και γιατί;

- Η διοργάνωση της εκδήλωσης «Ο Βυσσινόκηπος» είναι ένα πραγματικά αναπάντεχο γεγονός. Αναπάντεχο γεγονός, καθώς με αυτήν την εκδήλωση το Russian Word ξεπέρασε τον εαυτό του! Ο Βυσσινόκηπος δεν αποτέλεσε μόνο μία εκδήλωση απονομής πτυχίων και πιστοποιητικών, αλλά ένα καλλιτεχνικό γεγονός που ανέδειξε στο σύνολο του τον ρωσικό πολιτισμό και μας κάλεσε όλους να τον γνωρίσουμε. 

2.Τι αποτέλεσε, για εσένα, κίνητρο να γνωρίσεις τη ρωσική γλώσσα, τον πολιτισμό και την επιστήμη;

- Η επαφή μου με τη ρωσική γλώσσα ξεκίνησε εντελώς ξαφνικά, 7 χρόνια πριν. 18 χρονών τότε, πρωτοετής σε άλλη πόλη, έψαχνα να πλουτίσω τις γνώσεις και δεξιότητές μου με εργαλεία, τα οποία θα μου απέδιδαν καλύτερες επαγγελματικές προοπτικές. Έτσι, μία φίλη μου σύστησε το Russian Word, ώστε να μάθω μία πολύ σημαντική γλώσσα στα ελληνικά και διεθνή πράγματα, δηλαδή τη ρωσική. Ο αρχικός στόχος ήταν να φτάσω σε μία καλή γνώση της γλώσσας, δηλαδή την απόκτηση του πιστοποιητικού Β2. Έπειτα, όμως, συνειδητοποίησα τον πλούτο και το βάθος της ρωσικής γλώσσας και αποφάσισα να φτάσω το επίπεδο Γ2.

3. Ποιο, κατά τη γνώμη σου, είναι το πιο ενδιαφέρον ρωσικό πολιτισμικό στοιχείο; H μουσική; Η ποίηση; Τα ήθη και έθιμα;

- Προσωπικά πιστεύω ότι ο ρωσικός πολιτισμός έχει προσφέρει κορυφαία καλλιτεχνικά έργα και προσωπικότητες, κυρίως στη Λογοτεχνία και τη Μουσική. Ονόματα όπως Ντοστογιέβσκι, Τσέχωφ, Τσαϊκόφσκι, Σοστακόβιτς κ.α. αποτελούν σταθμούς και ορόσημα για την παγκόσμια πολιτισμική σκηνή.

4. Μέσα από την επαφή που είχες ως τώρα με κάθε πτυχή του ρωσικού πολιτισμού, χάρη στις καθηγήτριες σου, θεωρείς πως υπάρχουν κοινά σημεία μεταξύ της ελληνικής και ρωσικής κουλτούρας, νοοτροπίας, όπως και της καθημερινότητας των δυο λαών; 

- Ναι, υπάρχουν αρκετά κοινά στοιχεία ανάμεσα στον ρωσικό και τον ελληνικό τρόπο ζωής. Η κοινή θρησκεία είναι ο βασικότερος συνδετικός κρίκος ανάμεσα στους δύο πολιτισμούς. Η θρησκευτική πίστη έχει επηρεάσει και εξακολουθεί να επηρεάζει τον τρόπο ζωής, τις αξίες, τα ήθη και τις παραδόσεις των δύο λαών. Επίσης, η δομή της ρωσικής και της ελληνικής γλώσσας παρουσιάζουν κοινά στοιχεία, ιδιαίτερα στην ελεύθερη σύνταξη και τους ιδιωματισμούς.

5. Στα δέκα (10) χρόνια λειτουργίας του Russian Word έχουν δημιουργηθεί ουκ ολίγες πολιτισμικές εκδηλώσεις, που ενθουσίασαν όσους συμμετείχαν ενεργά όπως και όσους αποτελούσαν παρατηρητές σε αυτές.  Θα ήθελα να μου πεις ποια από όλες αυτές ξεχωρίζεις και γιατί. 

- Το Russian Word τρέφει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον πολιτισμό και διοργανώνει ξεχωριστές πολιτιστικές εκδηλώσεις. Μία εξ αυτών που θα μείνει στην μνήμη μου είναι η συνάντηση των σπουδαστών του Russian Word με μαθητές του ρωσικού σχολείου «Планета» στη Γερμανία. Κάναμε εκπαιδευτικές δράσεις στο χώρο μας και ανταλλάξαμε δώρα. Ήταν μία μοναδική ευκαιρία να αλληλεπιδράσουμε με φυσικούς ομιλητές της ρωσικής νεαρής ηλικίας και να «πιάσουμε» τον παλμό της γλώσσας της νεολαίας. 

6. Στο Russian Word πολλοί σπουδαστές φτάνουν σε πολύ υψηλά επίπεδα (Γ1 και Γ2). Που οφείλεται, κατά τη γνώμη σου, το γεγονός ότι παρά τα γλωσσικά εμπόδια και δυσκολίες που συχνά συναντούν, συνεχίζουν με τόσο ζήλο την εκμάθηση της ρωσικής γλώσσας;   

- Ο κύριος παράγοντας που επηρεάζει την επίδοση των σπουδαστών του Russian Word είναι το μοναδικό περιβάλλον εκμάθησης της γλώσσας. Η εκμάθηση γίνεται με τρόπο ιδιαίτερα ευχάριστο και εποικοδομητικό για τους σπουδαστές, καθώς δεν προσλαμβάνουμε στείρα γραμματική, συντακτική και λεξιλογική γνώση, αλλά γνώση ενταγμένη πάντα στο κατάλληλο πολιτισμικό περικείμενο της ρωσικής γλώσσας. Όταν μαθαίνεις μια γλώσσα και παράλληλα έρχεσαι σε επαφή με τον πολιτισμό της, τότε αυξάνεται όλο περισσότερο η όρεξή σου για υψηλότερους στόχους!

7. Ακούμε συνεχώς ότι όλα αυτά τα άτομα αποτελούν οικογένεια και μάλιστα οι ισχυροί διαπροσωπικοί δεσμοί τους γίνονται φανεροί κάθε φορά που αναλαμβάνουν να διοργανώσουν κάτι όλοι μαζί, ώστε μέσα από τη συνεργασία τους να φέρουν τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα. Τι θεωρείς πως έχει συμβάλλει στην ανάπτυξη τέτοιων δεσμών; 

- Μία σχέση διαπροσωπική χρειάζεται πάντα τη συνδρομή όλων των μελών της. Η συνάντηση των καθηγητριών του Russian Word, με την αστείρευτη όρεξη για μετάδοση γνώσεων και πολιτισμού, και των σπουδαστών, με το μεράκι τους για τη μάθηση σύνολης της ρωσικής κουλτούρας, οδηγεί σε θαυμαστά αποτελέσματα, όπως η διοργάνωση της εκδήλωσης «Ο Βυσσινόκηπος»! 

8. Τέλος, θα ήθελα να μου πεις τι σημαίνει για εσένα το Russian Word. Τι περίμενες ότι θα αντικρύσεις όταν ξεκινούσες να είσαι κομμάτι του και τι ήταν τελικά αυτό που σε έκανε να συνεχίσεις, και να είσαι τόσο ενεργό μέλος σε κάθε δράση του;

- Ο αρχικός στόχος μου ήταν να φτάσω σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο γνώσης της ρωσικής γλώσσας. Σταδιακά, όμως, συνειδητοποίησα ότι η εκμάθηση της ρωσικής στο Russian Word είναι κάτι παραπάνω από την εκμάθηση γλωσσικών κανόνων. Το Russian Word είναι ένα ζεστό, οικείο περιβάλλον, όπου κανείς αναπτύσσει στενές φιλίες με τις καθηγήτριες και τους συσπουδαστές του και, κυρίως, «μπαίνει στα βαθιά» του ρωσικού πολιτισμού. Αυτή ήταν και η κινητήριος δύναμη συνεργασίας μας για 7 συναπτά έτη.

ΡΟΚΟΥ ΑΘΗΝΑ

Ρόκου Αθηνά

1. Θα ήθελα να εστιάσουμε, αρχικά, στην αξιομνημόνευτη εκδήλωση ''Ο Βυσσινόκηπος''. Μιλάμε για κάτι πραγματικά πολύ σημαντικό. Μέσα από αυτή, το Russian Word απέδειξε για ακόμη μια φορά πόσο εστιάζει σε όλα εκείνα τα στοιχεία που συμπυκνώνονται στη λέξη ''πολιτισμός''. Μιλάμε για ένα πάντρεμα πολλών πτυχών του ρωσικού πολιτισμού και ιστορίας. Πιο συγκεκριμένα, συνδέθηκαν αρμονικά η γλώσσα, η μουσική, καλλιτεχνικά στοιχεία του ρωσικού κόσμου, ένα θεατρικό έργο ενός από τους μεγαλύτερους Ρώσους συγγραφείς, με βαθιά διαχρονικά νοήματα σχετικά με τις ανθρώπινες σχέσεις και τη σχέση του ανθρώπου με τη ζωή, το παρελθόν και το μέλλον, και τα οποία εξηγούν τόσα πολλά και σημαντικά για τον τότε και τώρα ρωσικό κόσμο. Πώς σου φάνηκε αυτό το εγχείρημα, πόσο σημαντικό θεωρείς ότι είναι και γιατί;

- Μαθαίνοντας από την καθηγήτρια μου για την εκδήλωση «Ο Βυσσινόκηπος», οφείλω να πω, ότι εντυπωσιάστηκα. Πρόκειται για ένα τεράστιο εγχείρημα που υπόσχεται ένα ταξίδι στη ρωσική κουλτούρα μέσω του κλασικού ομώνυμου έργου του Τσέχωφ. Οι πολλαπλές συνεργασίες με τα μέσα ενημέρωσης, οι πολύωρες ετοιμασίες και η πυρετώδης δουλειά του προσωπικού και των εθελοντών έκαναν αυτή τη νύχτα μοναδική και άξια προσμονής.  Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι σκοπός αυτού του project είναι να γεφυρώσει το χάσμα που χωρίζει τους θεατές του με την Ρωσία, μια χώρα με μεγάλη λογοτεχνική ιστορία, πλούσια παράδοση και αξεπέραστη γοητεία. Εν έτει 2022, είναι απαραίτητο να είμαστε γνώστες των ομοιοτήτων που έχουν οι δύο χώρες και να συμβάλλουμε στην διατήρηση αυτής της αρμονικής σχέσης.

3.Τι αποτέλεσε, για εσένα, κίνητρο να γνωρίσεις τη ρωσική γλώσσα, τον πολιτισμό και την επιστήμη;

- Ήθελα να ξεκινήσω μια ξένη γλώσσα  περίπου δυόμισι χρόνια πριν, την εποχή που μπήκαμε στην πρώτη καραντίνα. Για μένα θα ήταν μια απασχόληση-διέξοδος σε εκείνες τις δύσκολες στιγμές, οπότε το είχα σίγουρα ανάγκη ψυχικά. Μετέπειτα, διαπίστωσα πόσο σημαντικό εφόδιο θα αποτελούσε η εκμάθηση μιας παραπάνω γλώσσας. Ήμουν κάπως αναποφάσιστη για το ποια θα διάλεγα, αλλά κατέληξα στα ρωσικά. Ρωσικά, επειδή ήθελα μια γλώσσα με απαιτήσεις που σε ωθεί στο να θέτεις στόχο μετά το στόχο πράγμα υψίστης σημασίας για μένα. Ρωσικά, επίσης, επειδή είναι μια γλώσσα τόσο κοντά στην ελληνική που πράγματι ήθελα να διαπιστώσω τα κοινά των δύο χωρών και σίγουρα, επειδή παραμένει χρήσιμη εμπορικά, ανοίγοντας πόρτες που κρύβουν ευκαιρίες.  Παρότι στην αρχή ζορίστηκα, η επιλογή μου με δικαίωσε, καθώς μιλάμε για μια γλώσσα που ξεχωρίζει και συναρπάζει όσους έχουν όρεξη για μια πρόκληση. 

3. Ποιο, κατά τη γνώμη σου, είναι το πιο ενδιαφέρον ρωσικό πολιτισμικό στοιχείο; H μουσική; Η ποίηση; Τα ήθη και έθιμα;

- Όλα τα στοιχεία έχουν κάτι το μοναδικό, κάτι που καθηλώνει, είναι πραγματικά δύσκολο να επιλέξει κάποιος. Παρότι δηλώνω λάτρης της λογοτεχνίας γενικότερα, ξεχωρίζω την ποίηση, διότι οι λέξεις έχουν την δύναμη να δημιουργούν τα πιο έντονα συναισθήματα, να πλάθουν νέους κόσμους και να αποδίδουν με ακρίβεια τους ήδη υπάρχοντες. Ποιητές, όπως ο Πούσκιν και ο Μαγιακόφσκι, αποτύπωσαν στο χαρτί νοήματα και ιδέες που «σκιαγράφησαν» στα μυαλά μας την φωνή της Ρωσίας

4. Μέσα από την επαφή που είχες ως τώρα με κάθε πτυχή του ρωσικού πολιτισμού, χάρη στις καθηγήτριες σου, θεωρείς πως υπάρχουν κοινά σημεία μεταξύ της ελληνικής και ρωσικής κουλτούρας, νοοτροπίας, όπως και της καθημερινότητας των δυο λαών; 

- Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η Ελλάδα και  η Ρωσία μοιράζονται αμέτρητα κοινά σχεδόν σε όλους τους τομείς. Με μια γρήγορη σκέψη και σύγκριση των δύο γλωσσών, παρατηρούμε ότι στοιχεία όπως το αλφάβητο και η γραμματική έχουν λίγες διαφορές.  Αναλογιζόμενοι τα ήθη και έθιμα των δύο χωρών διαπιστώνουμε ότι οι γιορτές τους είναι κατά βάσει ίδιες. Φερειπείν τα Χριστούγεννα και το Πάσχα. Οι δυο λαοί είναι λάτρεις της λογοτεχνίας, της μουσικής και του καλού φαγητού. Είναι, λοιπόν, παραπάνω από εμφανής η επιρροή που άσκησε η μία χώρα στην άλλη.

5. Στο Russian Word πολλοί σπουδαστές φτάνουν σε πολύ υψηλά επίπεδα (Γ1 και Γ2). Που οφείλεται, κατά τη γνώμη σου, το γεγονός ότι παρά τα γλωσσικά εμπόδια και δυσκολίες που συχνά συναντούν, συνεχίζουν με τόσο ζήλο την εκμάθηση της ρωσικής γλώσσας;   

- Πέρα από την αυτή καθεαυτήν αίγλη της γλώσσας, οι κυριότεροι λόγοι είναι το περιβάλλον και η ορθή μέθοδος εκμάθησης από τις καθηγήτριες. Το Russian Word δεν είναι ένας κλασικός χώρος εκμάθησης μίας ξένης γλώσσας αλλά ένα κέντρο που κοιτά τους μαθητές του καθαρά και στέκεται στο πλευρό τους καθόλη τη διάρκεια των σπουδών τους. Μέσω των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται, των σεμιναρίων που προσφέρονται και της καθημερινής υποστήριξης από το προσωπικό, δε μπορούμε παρά να νιώσουμε όλοι πιο ενωμένοι από ποτέ. Κάθε δυσκολία και αμφιβολία που μπορεί να παρουσιαστεί, αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα και επαγγελματισμό, με απότοκο οι σπουδαστές να νιώθουν πάντα ασφάλεια και καθοδήγηση. Είναι, επομένως, λογικό, επειδή οι περισσότεροι στοχεύουν ψηλά. 

6. Ακούμε συνεχώς ότι όλα αυτά τα άτομα αποτελούν οικογένεια και μάλιστα οι ισχυροί διαπροσωπικοί δεσμοί τους γίνονται φανεροί κάθε φορά που αναλαμβάνουν να διοργανώσουν κάτι όλοι μαζί, ώστε μέσα από τη συνεργασία τους να φέρουν τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα. Τι θεωρείς πως έχει συμβάλει στην ανάπτυξη τέτοιων δεσμών; 

- Οικογένεια χαρακτηρίζεται ένας άνθρωπος που οτιδήποτε και να γίνει, είναι εκεί για εσένα. Αυτό ακριβώς είναι και το Russian Word για μας. Οι σπουδαστές μεταξύ τους ενώνονται από το κοινό ενδιαφέρον και πάθος τους για την κατάκτηση της γλώσσας, σπουδαστές και προσωπικό ενώνονται από τα προβλήματα που επιλύουν μαζί, από τις χαρές και τις επιτυχίες που επιτυγχάνουν και από τα κοινά projects που αναλαμβάνουν. Στο Russian Word κανείς μας δε νιώθει απρόσωπος, όλοι συμμετέχουμε και εκφραζόμαστε ανοιχτά χωρίς φόβο και αναστολές. Όλοι χαιρόμαστε με τις επιβραβεύσεις των άλλων και επιδιώκουμε την εξέλιξη. Σε ένα μέρος που μαθαίνουμε πάνω απ' όλα τον σεβασμό, είναι φυσικό και επόμενο να νιώσουμε οικογένεια.

7. Τέλος, θα ήθελα να μου πεις τι σημαίνει για εσένα το Russian Word. Τι περίμενες ότι θα αντικρύσεις όταν ξεκινούσες να είσαι κομμάτι του και τι ήταν τελικά αυτό που σε έκανε να συνεχίσεις, και να είσαι τόσο ενεργό μέλος σε κάθε δράση του;

- Όταν πραγματοποίησα την εγγραφή μου στο Russian Word, δε μπορούσα να φανταστώ το πόσο γρήγορα θα δενόμουν με όλους, ούτε το ότι θα αποφάσιζα να τερματίσω εν τέλει τις σπουδές μου στο ανώτατο επίπεδο του Γ2. Είχα φανταστεί ότι θα είναι ένας τυπικός φορέας εκμάθησης ρωσικών αλλά ευτυχώς έκανα λάθος. Ανακάλυψα ένα κέντρο που με έφερε πιο κοντά στους στόχους μου, σε νέα πρόσωπα με παρόμοια ενδιαφέροντα και σε μια κουλτούρα που πλέον θεωρώ, εν μέρει, δική μου. Το Russian Word, για μένα, κατέληξε να είναι ένα ασφαλές μέρος. Ένα μέρος που ξέρω ότι είναι παραπάνω από όσα ήδη γνωρίζω, πάντα έτοιμο να μου κρατήσει το χέρι στην προσπάθεια μου να κάνω το επόμενο βήμα.

Επιμέλεια κειμένων της συνέντευξης: Χάρμπας Βάιος.

Russian Word Mediacenter, 12/2022.

GDPR COMPLIANCE UNDER CONSTRUCTION

Επικοινωνία

Η γραμματεία θα λειτουργεί καθημερινά από τη 1/9 και ώρες 11.00-21.30

  • Διευθ: Εθν. Αμύνης 9 & Τσιμισκή 131, Θεσσαλονίκη
    Οδηγίες
  • Τηλ: 2310220822
  • Email: russianwordgr@gmail.com
  • Κιν: 6977719201

Facebook

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…