Κυριακή, 17 Φεβρουάριος 2019 18:47

Εκδήλωση στο Α.Π.Θ για τον Β. Β. Μαγιακόφσκι

Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι. Τόσο σπουδαίος και τόσο αχρείαστος.

Αγαπητοί φίλοι!

Την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019 και ώρα 19:00, στην αίθουσα «Τέχνη και Λόγος» της Παιδαγωγικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί αφιερωματική εκδήλωση για τον Έλληνα ποιητή Μιχάλη Κατσαρό και το μεγάλο Ρώσο ποιητή – φουτουριστή Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι. Το Κέντρο ρωσικής γλώσσας και πολιτισμού «Russian Word», έχοντας λάβει την ιδιαίτερα τιμητική πρόσκληση να συμμετέχει σε αυτή από τη διοργανώτριά της Υπερρεαλιστική Ομάδα Θεσσαλονίκης, θα παρευρεθεί εκεί με ένα σύντομης διάρκειας θεατρικό δρώμενο δικής του επινόησης και εκτέλεσης με τίτλο: «Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι. Δια του αιώνος και εις τον αιώνα», το οποίο θα μεταφερθεί επί σκηνής στην ελληνική και τη ρωσική γλώσσα με τη συνδρομή των Ελλήνων σπουδαστών του.

Δέον, μάλιστα, να επισημάνουμε, ότι οι τελευταίοι, παρά τον αναμφισβήτητα σύνθετο, ιδιόμορφο χαρακτήρα της ποιητικής γλώσσας, με ιδιαίτερη χαρά υποδέχτηκαν την πρόταση-πρόσκληση να συμμετέχουν ενεργά στην αφιερωματική τούτη εκδήλωση και με περισσό ζήλο προετοιμάζονται για την παρουσία τους εκεί. Γιατί είναι ακριβώς η υπέρβαση, εκείνη που νοηματοδοτεί και χρωματίζει την αέναη διαδικασία της γνώσης και της αντίληψης του καινούργιου. Από την πλευρά της, η ομάδα των καθηγητών του RussianWord με ζωηρό ενδιαφέρον αλλά συνάμα με έμφαση στη λεπτομέρεια προσέγγισε το συγκεκριμένο τόσο περίπλοκο λογοτεχνικό υλικό που βρίθει πολυποίκιλων φωνητικών, λεκτικών και γραμματικών γλωσσικών δομών, συμπεριλαμβανομένων κι εκείνων που έχουν να κάνουν με την άκρως ευαίσθητη ρυθμική αίσθηση της γλώσσας. Το δε αποτέλεσμα όλης αυτής της προσπάθειας θα τεθεί στη δική σας κρίση ως θεατών. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, εκείνη η λεπτή αισθητική που είναι συνυφασμένη με την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του ποιητικού λόγου είναι αδύνατο να μη τραβήξει επάνω της την προσοχή.

Η αμφίσημη αλλά συνάμα τόσο έντονη και ανεπανάληπτη μορφή στην ιστορία της ρωσικής ποίησης ξεσηκώνει έως σήμερα τις καρδιές και το νου των ανθρώπων. Ερίζουμε και συμπάσχουμε, δοκιμάζουμε την έκπληξη και δημιουργούμε, διαβάζουμε και θέτουμε στους εαυτούς μας το ρητορικό ερώτημα: τι είναι αυτό που μας κρατά τόσο άρρηκτα δεμένους με εκείνη την εποχή, με την περίοδο της ασυμβίβαστης άρνησης, της κριτικής και της στηλίτευσης του κανονιστικού πλαισίου της αστικής κοινωνίας; Γιατί είναι τόσο οικείο το αίσθημα της προσωπικής ευθύνης για όλα τα τεκταινόμενα γύρω μας; Και γιατί τόσο πολύ να επιδιώκουμε να ακούμε ξανά και ξανά για όλα εκείνα...

Θα χαρούμε ιδιαιτέρως να σας έχουμε κοντά αυτή τη βραδιά και να αναζητήσουμε μαζί τις απαντήσεις σε τούτα τα ερωτήματα. Και ίσως να καταφέρουμε να φωτίσουμε, τελικά, κάποιες από τις πτυχές της ενίοτε αντιφατικής ζωή μας.

Σας περιμένουμε!

Владимир Маяковский. Такой большой и так ненужный.

Дорогие друзья!

8 марта в 19.00 в зале «Искусство и слово» педагогического факультета Университета им.Аристотеля состоится творческий вечер, посвященный творчеству великого русского поэта-футуриста Владимира Маяковского. Центр русского языка и культуры «Russian Word» принял приглашение Ассоциации поэтов Греции и выступит с постановкой «Владимир Маяковский. Сквозь века – навека» в собственной интерпретации на двух языках, при участии греческих студентов RW.

Отметим, что несмотря на очевидно непростой поэтический язык, студенты RW счастливы быть сопричастными и с азартом готовятся к выступлению. Именно в преодолении и заключается смысл процесса познания и постижения нового. Коллектив преподавателей RW с интересом и детально подошел к такому сложному художественному материалу, наполненному разнообразием фонетических, словообразовательных, грамматических и ритмических языковых структур – эстетика поэтической формы не может не обратить на себя внимание.

Неоднозначная, но такая яркая и неповторимая фигура в истории русской поэзии до сих пор будоражит умы и сердца людей. Мы спорим и сопереживаем, удивляемся и торжествуем, читаем и риторически вопрошаем: что так неразрывно связывает нас с тем временем – периодом бескомпромиссного отрицания, критики и обличения буржуазных порядков? Почему так близко чувство личной ответственности за все, что происходит вокруг? И почему так хочется слушать вновь и вновь...

Приглашаем провести этот вечер и ответить на вопросы вместе. Быть может, он внесет ясность в нашу, порой, такую противоречивую жизнь.

Ждем вас!

 

Τετάρτη, 13 Φεβρουάριος 2019 20:40

Newsletter 15

Η φιλοσοφία της δημιουργίας ολυμπιακής εφεδρείας!

Δύο σπουδαία γεγονότα στην αφετηρία του 2019:
- χειμερινή εξεταστική περίοδος για την πιστοποίησης της ρωσικής ως ξένης γλώσσας;
- ολυμπιάδα ρωσικής γλώσσας ως ξένης γλώσσας.
!

Έχοντας διανύσει το μέσο περίπου της διαδρομής του, το εκπαιδευτικό έτος στο Russian Word παίρνει σιγά-σιγά «φωτιά» και ανεβάζει ιλιγγιωδώς στροφές. Οι χειμερινές εξετάσεις περιόδου 2019 για την πιστοποίηση της ρωσικής ως ξένης γλώσσας αυτή τη φορά πραγματοποιούνται παράλληλα με τη Διεθνή Ολυμπιάδα ρωσικής γλώσσας ως ξένης γλώσσας του Κρατικού Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης, κάτι το οποίο εντείνει δις τη συγκέντρωση των απαιτούμενων δυνάμεων – πνευματικών και σωματικών - τόσο από τους συμμετέχοντες όσο και από τους οργανωτές. Να σημειώσουμε, ότι η πρωτοβουλία διεξαγωγής της Ολυμπιάδας στην Ελλάδα αποτελεί καινοτόμο σχεδιασμό του Διεθνούς Ινστιτούτου του Κρατικού Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης, ο οποίος προσιδιάζει στις εξετάσεις πιστοποίησης και του οποίου η τελική φάση θα διεξαχθεί στην έδρα του Κέντρου Russian Word. Το άγνωστο και η αβεβαιότητα που τα ίδια σε «σπρώχνουν» να τα ξεδιαλύνεις, η επιθυμία να αγωνιστείς και να παραβγείς με ίσους όρους, η βαθιά εσωτερική ανάγκη όχι μόνο να συμμετέχεις αλλά και να προσπαθήσεις να αναδειχθείς οπωσδήποτε νικητής υπήρξαν εγγυητές του υψηλού ενδιαφέροντος και συνακόλουθα του μεγάλου, βάσει των επίσημων στοιχείων, αριθμού των συμμετεχόντων.

 
 
 

Για όλα τα μυστικά φτάνει κάποτε η ώρα τους να φανερωθούν! Έτσι, λοιπόν και τώρα, καθώς τα πολυαναμενόμενα αποτελέσματα της προκριματικής φάσης της Ολυμπιάδας ρωσικής γλώσσας ως ξένης γλώσσας είναι πλέον γεγονός και απολαμβάνουν το φως της δημοσιότητας στην ιστοσελίδα του Διεθνούς Ρωσικού Ινστιτούτου του Κρατικού Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης (http://iri.spbu.ru/el/3322-2/)

Η εν λόγω Ολυμπιάδα υπήρξε το πρώτο και απόλυτα πετυχημένο εγχείρημα της διοργάνωσης και της διεξαγωγής στην έδρα του Διεθνούς Ρωσικού Ινστιτούτου του Κρατικού Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης δράσεων αυτής της διεθνούς εμβέλειας. Η πρόθεση να φέρει ο συγκεκριμένος διαγωνισμός όχι μόνο τύποις αλλά και κατ’ ουσίαν διεθνή χαρακτήρα βρίσκει την αδιάψευστη επιβεβαίωσή της στη λίστα που δημοσιεύτηκε με τα ονόματα όλων, όσοι προκρίθηκαν στον τελικό. Και με μόλις μια ματιά σε αυτή, εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κάποιος, ότι το πνεύμα της Ολυμπιάδας συνεπήρε τους πάντες, αφού στους φιναλίστ θα συναντήσει εκπροσώπους από την Αυστρία, το Αζερμπαϊτζάν, την Αρμενία, τη Γερμανία, την Αίγυπτο, τη Λευκορωσία, τη Βουλγαρία, τη Βραζιλία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιταλία, την Ινδία, την Κίνα, το Ιράν, την Ινδονησία, το Καμερούν κι από πολλές άλλες ακόμη χώρες.

Συνάμα, πολύ δύσκολο να περάσει απαρατήρητη και να μείνει ασχολίαστη η ουσιαστική ποσοστιαία υπεροχή των Ελλήνων από διάφορες πόλεις της Ελλάδας, οι οποίοι έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό και για το λόγο αυτό μας είναι αδύνατο να κρύψουμε τα έντονα αισθήματα ενθουσιασμού, περηφάνιας και ικανοποίησης. Το Russian Word θα έχει τη χαρά να υποδεχθεί όλους τους Έλληνες φιναλίστ, λαμβάνοντας, παράλληλα, μέριμνα για κάθε σπουδαστή που έρχεται από άλλη πόλη, προκειμένου να του εξασφαλίσει το πιο ευνοϊκό για τον ίδιο χρονικό σημείο συμμετοχής του στην τελική φάση. Αυτή θα διεξαχθεί από τις 22 έως τις 24 Φεβρουαρίου 2019 στις ευρύχωρες αίθουσες του κέντρου Russian Word με γαλάζιο φόντο τη θάλασσα που ανοίγεται μόλις λίγα βήματα πιο πέρα από τα πόδια μας.

Νιώθουμε την υποχρέωση να ευχαριστήσουμε όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους του Εξεταστικού Κέντρου Πιστοποίησης Γλωσσομάθειας του Κρατικού Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης, οι οποίοι διεκπεραίωσαν ένα τεράστιο όγκο εργασίας αφενός μεν απασχολούμενοι με τη διόρθωση των γραπτών εργασιών των διαγωνιζόμενων αφετέρου δε προετοιμάζοντας και φέρνοντας εις πέρας με υποδειγματική αρτιότητα το τεχνικό κομμάτι της προκριματικής φάσης της Ολυμπιάδας.

Υπενθυμίζουμε, ότι η τελετή βράβευσης των νικητών θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 17 Μαρτίου 2019, στη Θεσσαλονίκη, στο εντυπωσιακό «The MET Hotel Thessaloniki»

Καλή επιτυχία σε όλους τους φιναλίστ και καλή αντάμωση!

 

Олимпиада по РКИ: ты в финале!

Все тайное когда-нибудь становится явным! Вот и сейчас: долгожданные результаты первого отборочного тура Олимпиады по РКИ рассекречены и опубликованы на сайте Международного русского института СПбГУ (http://iri.spbu.ru/el/3322-2/)

Эта Олимпиада стала первым и уже весьма успешным опытом проведения международных мероприятий на базе Международного русского института СПбГУ. Задуманный статус «международного» конкурса находит свое подтверждение в опубликованном списке прошедших в финал: Австрия, Азербайджан, Армения, Германия, Египет, Беларусь, Болгария, Бразилия, Великобритания, Италия, Индия, Китай, Иран, Индонезия, Камерун и многие другие – Олимпиада захватила всех.

Трудно не констатировать существенное процентное преобладание греческих участников из разных городов, что не скрывает наших бурных положительных эмоций. Центр Russian Word  будет рад принять всех греческих финалистов, согласовав оптимальное время прохождения заключительного тура для каждого иногороднего студента. Очный тур пройдёт с 22 по 24 февраля в просторных аудиториях центра RW с видом на  бескрайнее голубое море.

Хотелось бы поблагодарить коллектив ЦЯТ СПбГУ, который провел огромную работу по проверке письменных работ, а также грамотно организовал техническую подготовку отборочного этапа олимпиады.

Напоминаем, что церемония награждения победителей состоится 17 марта в экстравагантном The MET Hotel Thessaloniki.

Всем удачи и до встречи!

 

Πέμπτη, 07 Φεβρουάριος 2019 21:22

Η ρωσική γλώσσα περνά στο ευρύ κοινό!

Ξεκίνησε ο νέος, δωδέκατος κύκλος του ταχύρρυθμου προγράμματος μαθημάτων ρωσικής γλώσσας στο Δήμο Θεσσαλονίκης

Με αξιοζήλευτη συνέπεια και με την υποστήριξη του Ομίλου Επιχειρήσεων “Holding Mouzenidis Group” ξεκινάει στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης ο δωδέκατος συνεχόμενος κύκλος του ταχύρρυθμου προγράμματος μαθημάτων ρωσικής γλώσσας που απευθύνεται σε εργαζόμενους στο χώρο της εστίασης και του τουρισμού.

Δεν πέρασαν παρά λίγες μόνο μέρες από τότε που γιορτάζαμε με τους απόφοιτους του 11ου κύκλου την ολοκλήρωση των παρακολουθήσεών τους και χωρίς να το καταλάβουμε να ‘μαστε πάλι εδώ, στην αφετηρία μιας ακόμη νέας φάσης του προγράμματος: το άγνωστο και προς το παρόν απρόσιτο, φαινομενικά, ρωσικό αλφάβητο, οι περίπλοκες λέξεις, οι πολυδαίδαλες προτάσεις κι άλλα πολλά ακόμη πρόκειται σύντομα να «χρωματιστούν» σε καινούργιες αποχρώσεις, παρασύροντας τους «τολμηρούς» που τα πλησίασαν, να ακούν, να διαβάζουν και να μιλάν με μεγαλύτερη έμπνευση!

Εν τω μεταξύ, οι τυχεροί που μέσα από τα δωρεάν μαθήματα του Δήμου Θεσσαλονίκης σκαρφάλωσαν στο βασικό επίπεδο γλωσσομάθειας, έχουν ήδη ξεκινήσει με επιτυχία για την κατάκτηση νέων κορυφών, αυτή τη φορά στους χώρους του κέντρου ρωσικής γλώσσας και πολιτισμού «Russian Word» με σκοπο να προετοιμαστούν και να δώσουν εξετάσεις για το πρώτο τους πτυχίο στα Ρωσικά τέλη Φεβρουαρίου 2019. Η μοναδική τούτη ευκαιρία, στην οποία δίνουν σάρκα και οστά ο Όμιλος Επιχειρήσεων “Holding Mouzenidis Group”, ο Δήμος Θεσσαλονίκης και οι καθηγητές του «Russian Word», έχοντας επανειλημμένα δικαιώσει τις προσπάθειες όλων, όσοι εμπλέκονται σε αυτή, έπεισε, γοήτευσε και κίνησε, εντέλει, την περιέργεια πολλών από εκείνους που πέρασαν απ το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Και γι’ αυτό ακριβώς το λόγο πολλοί απ'αυτούς είναι σήμερα και πάλι σπουδαστές, επιλέγοντας να δώσουν συνέχεια σε τούτο το δύσκολο αλλά συνάμα τόσο συναρπαστικό δρόμο της γνώσης.

Οι καθηγητές του «Russian Word» από την εμπειρία τους είναι απόλυτα πεπεισμένοι για το εξής: όλες ανεξαιρέτως οι ηλικίες υποτάσσονται όχι μόνο στην αγάπη αλλά και στην αστείρευτη δίψα για μάθηση. Κι αδιάψευστος μάρτυρας γι’ αυτό, ο ίδιος ο αριθμός όλων εκείνων που πήραν θέση πίσω από θρανία κι έχουν βαλθεί να φορέσουν τα γυαλιά στη νεολαία! Και τα καταφέρνουν περίφημα!

Τους ευχαριστούμε όλους! Καλή αρχή και καλή συνέχεια στο συναρπαστικό ταξίδι!
Русский язык в массы!

Стартовал новый 12-ый цикл экспресс-курса по РКИ в Мэрии г.Салоники.

С завидным постоянством при поддержке Холдинга Mouzenidis Group начинает свою работу 12-ый цикл по РКИ для работников сервиса и туризма на базе мэрии города Салоники.

Еще недавно мы поздравляли слушателей 11-го цикла с окончанием курсов, как не заметили, что наступил новый этап: незнакомый, кажущийся пока таким недосягаемым русский алфавит, сложносочинённые слова и предложения и много другое – уже совсем скоро приобретут новые краски, заставляя слушать, читать, говорить с большим вдохновением.

А между тем самые активные счастливчики, уже постигшие начальный уровень на бесплатных курсах в мэрии, успешно осваивают новые высоты в просторных аудиториях Russian Word, имея возможность подготовиться к сдаче экзамена по русскому языку в конце февраля 2019г. Уникальная возможность, организованная Холдингом Mouzenidis Group и мэрией города Салоники, оправдав старания организаторов, убедила, увлекла и заинтриговала немало слушателей – именно поэтому сегодня многие из них продолжают тернистый, но такой захватывающий путь познания.

Преподаватели же центра RW опытным путем убеждны: все возрасты покорны не только любви, но и познанию: существенное число всех, кому ЗА сели за парты и пытаются утереть нос молодежи. И это у них отлично получается!

Мы благодарим всех за труд и терпение! В путь, дорогие друзья! Только вперед!

 

Приглашение для профессионалов и истинных любителей русского языка

Спешим пригласить всех преподавателей русского языка Северной Греции на 36 ежегодную Международную выставку издательств и учебных заведений, которая пройдёт в The MET hotel г. Салоники 17 марта 2019 г.

Основная задача выставки – объединить профессионалов в сфере образования (преподавателей колледжей, вузов, учителей средних школ, методистов, владельцев языковых центров, и т.д.), а также проинформировать посетителей о новейших разработках в области обучения иностранному языку и возможности участия в сертификационном тестировании на территории Греции, которому современные центры иностранных языков, и «Russian Word» в частности, уделяют большое внимание.

Второй год подряд Центр «Russian Word» участвует в данном мероприятии с целью информирования граждан Греции о деятельности Международного русского института СПбГУ – международного проекта СПбГУ на базе RW, начавшего свою работу в октябре 2018 г. В ключевые задачи института входит развитие сотрудничества в области интернационализации высшего образования, что является одним из приоритетных направлений Соглашения о двустороннем сотрудничестве между СПбГУ и RW от 12.10.2018 г.

В рамках выставки Центр RW представит свой стенд с учебными и методическими материалами, а также проинформирует изучающих и преподающих русский язык о таких приоритетных направлениях своей деятельности, как сертификационное тестирование по РКИ, получение образования в России, участие в Летних школах и др..

Уникальной составляющей мероприятия, помимо торжественной церемонии вручения сертификатов по РКИ по результатам зимней сессии в Салониках, которая состоится в конце февраля 2019г., станет выступление специально приглашенных представителей СПбГУ, а также церемония награждения победителей и лауреатов Олимпиады по русскому как иностранному (http://iri.spbu.ru/el/3322-2/), проходившей впервые под патронажем Санкт-Петербургского государственного университета и Центра русского языка и культуры “Russian Word” (г. Салоники).

Отметим, что инициатива проведения Олимпиады по РКИ в Греции – новаторский тестовый проект СПбГУ, проходящий как на базе Центра «Russian Word», так и в Европе в целом впервые. Мы с большим интересом приняли данную инициативу, будучи твердо уверенными в неоспоримой пользе подобных мероприятий для образовательного процесса.

Уважаемые коллеги! Мы убеждены, что основы партнерства и взаимодействия, которые закладываются на такого рода значимых мероприятиях, несомненно, позволят вести диалог по очень широкому кругу вопросов, который постоянно расширяется, и представляет интерес как для преподавателей РКИ России, так и Греции. Мы с радостью приглашаем Вас стать участниками симбиоза науки, культуры и познания в рамках 36 Международной выставки издательств и учебных заведений!

Место проведения: THE MET HOTEL (26ης Οκτωβρίου 48, Θεσσαλονίκη)
http://the-met-hotel.thessaloniki.top-hotels-gr.com/ru/#map

Часы работы русского стенда «Территория успешного общения»: 10:00- 18:00.
Дополнительную информацию можно получить по тел.: 2310.220822.

Добро пожаловать в мир российского образования!

Πρόσκληση στους επαγγελματίες και τους λάτρεις της ρωσικής γλώσσας.

Αγαπητοί συνάδελφοι!

Έχουμε τη χαρά να προσκαλέσουμε όλους τους καθηγητές της ρωσικής γλώσσας από τη Βόρεια Ελλάδα στην 36η ετήσια Διεθνή Έκθεση Εκδοτών και Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, η οποία θα λάβει χώρα στο «The MET hotel» στη Θεσσαλονίκη, στις 17 Μαρτίου 2019.

Στο πλαίσιο της έκθεσης το Κέντρο ρωσικής γλώσσας και πολιτισμού «Russian Word» θα παρουσιάσει στο χώρο που του έχει παραχωρηθεί το εκπαιδευτικό και μεθοδολογικό του υλικό, ενώ θα ενημερώσει τους σπουδαστές και τους καθηγητές της ρωσικής γλώσσας για τις προτεραιότητες και τους βασικούς άξονες της δραστηριότητάς του, όπως π.χ. οι εξετάσεις πιστοποίησης, οι δυνατότητες εκπαίδευσης στη Ρωσία, η συμμετοχή σε προγράμματα ταχύρρυθμων θερινών μαθημάτων της ρωσικής ως ξένης γλώσσας («Summer Schools») κ.α.

Μοναδικό γεγονός κατά τη διάρκεια της έκθεσης, πέρα από την επίσημη τελετή απονομής των πτυχίων της ρωσικής ως ξένης γλώσσας στους επιτυχόντες της χειμερινής εξεταστικής περιόδου που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στις 22 - 24 Φεβρουαρίου 2019 από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης, θα αποτελέσουν και οι ομιλίες των ειδικά προσκεκλημένων εκπροσώπων του τελευταίου αυτού Α.Ε.Ι., καθώς και η βράβευση των νικητών και των συμμετεχόντων της πρώτης Ολυμπιάδας ρωσικής ως ξένης γλώσσας (http://iri.spbu.ru/el/3322-2/). Στην Ολυμπιάδα αυτή έλαβαν μέρος παραπάνω από 130 σπουδαστές από τη Βόρεια Ελλάδα.

Αγαπητοί σπουδαστές και συνάδελφοι!

Στο πλαίσιο της 36ης Διεθνούς Εκθέσεως Εκδοτών και Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, σας προσκαλούμε να συμμετέχετε κι εσείς ενεργά στην αληθινή τούτη γιορτή συνύπαρξης της επιστήμης με τον πολιτισμό και τη γνώση.

Καλώς ήλθατε στον κόσμο της ρωσικής εκπαίδευσης!

Ώρες λειτουργίας του ρωσικού περιπτέρου: 10:00΄ - 18:00΄
Τόπος διεξαγωγής: THE MET HOTEL (26ης Οκτωβρίου 48, Θεσσαλονίκη)

http://the-met-hotel.thessaloniki.top-hotels-gr.com/ru/#map

Για περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στο τηλέφωνο: 2310.220822.

 

Σάββατο, 26 Ιανουάριος 2019 20:30

Διαχειρίσου σοφά το παρόν

Στις 17 Ιανουαρίου 2019 και με την αφορμή της επιτυχούς ολοκλήρωσης του ενδέκατου κύκλου ταχύρρυθμων μαθημάτων εκμάθησης ρωσικής γλώσσας, απευθυνόμενων σε πρόσωπα που παρέχουν την εργασία και τις υπηρεσίες τους στο πεδίο της εστίασης και του τουρισμού, πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχιακό Μέγαρο της πρωτεύουσας της Βορείου Ελλάδας εορταστική εκδήλωση για την απονομή των σχετικών Πιστοποιητικών, η οποία έλαβε χώρα στην αίθουσα τελετών «Μανώλης Αναγνωστάκης» του Δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης.

 

Λίγα λόγια γι’ αυτά καθ’ αυτά τα μαθήματα.

Το πρόγραμμα, το οποίο υλοποιείται με την υποστήριξη του Ομίλου Εταιρειών «Holding Mouzenidis Group» επί έξι συναπτά έτη, γνωρίζοντας ιδιαίτερη επιτυχία, δίνει σάρκα και οστά στη σφοδρή επιθυμία δεκάδων σπουδαστών να έλθουν σε επαφή με τη ρωσική γλώσσα. Σε τι συνίσταται όμως το μυστικό της μεγάλης απήχησης του συγκεκριμένου προγράμματος ταχύρρυθμων γλωσσικών μαθημάτων; Η εν λόγω ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα πρωτοβουλία του κύριου διοργανωτή και υποστηρικτή του, του Ομίλου Εταιρειών «Mouzenidis Group», κορυφαίου τουριστικού πράκτορα της Ανατολικής Ευρώπης, έχει έναν εξαιρετικά βάσιμο λόγο: τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα καταλαμβάνει δεσπόζουσα θέση ανάμεσα στους εκτός συνόρων προορισμούς που επιλέγουν οι Ρώσοι για τις θερινές διακοπές τους ενώ στο χώρο της τουριστικής επιχειρηματικότητας οι Υπηρεσίες και τα Τμήματα Ανθρώπινου Δυναμικού ολοένα και πιο συχνά αρχίζουν να προβάλλουν ως βασικό απαιτούμενο προσόν για την πρόσληψη στην εργασία τη γνώση της ρωσικής γλώσσας.

Την τελετή έναρξης της απονομής των πτυχίων τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιδήμαρχος Εκπαίδευσης και Αθλητισμού κ. Μπαρμπουνάκης Α., ο τρίτος γραμματέας του Γενικού Προξενείου της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη κ. Ποτάπωφ Β., καθώς επίσης και ο κ. Παρασκευόπουλος Β. ως εκπρόσωπος του Ομίλου Εταιρειών «Holding Mouzenidis Group». Άπαντες οι επίσημοι προσκεκλημένοι υπογράμμισαν τον προφανή, αδιαμφισβήτητα επίκαιρο χαρακτήρα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων αυτού του είδους, τα οποία αφορούν το χώρο του τουρισμού, ενώ περαιτέρω, αναφορικά στον κύκλο των μαθημάτων, που μόλις ολοκληρώθηκε, επεσήμαναν το υψηλό επίπεδο προετοιμασίας όλων εκείνων που είχαν την ευκαιρία να τα παρακολουθήσουν.

Για μια ακόμη φορά ευχαριστούμε όλους όσοι συμμετείχαν στον ένατο κύκλο ταχύρρυθμων μαθημάτων ρωσικής γλώσσας για την υπομονή και το ζήλο τους!

Изучать русский язык, как и прежде, актуально, модно и интересно

Завершился одиннадцатый экспресс-курс по РКИ для работников сервиса и туризма на базе мэрии города Салоники. 17 января 2019 года в актовом зале «Манолис Анагностакис» муниципалитета г. Салоники состоялось торжественное вручение сертификатов.

Шестой год плотного сотрудничества центра русского языка и культуры Russian Word и Холдинга Mouzenidis Group доказал практическую ценность задуманного учебного проекта и упрочил ведущие позиции в импровизированном рейтинге желаний греческого населения: изучать русский язык, как и прежде, актуально, модно, ценно как для самореализации в частности, так и для укрепления межнациональных дружеских отношений Росси и Греции в целом.

Претензии на успех безосновательны без положительного эмоционального настроя. Именно стремление к многозадачности, желание постичь новое, любовь к русскому языку и культуре, уверенность в результате, настойчивость и требовательность к себе помогли учащимся успешно завершить первую ступень в освоении русского языка как иностранного, реализовав задуманное, доказав себе и окружающим свое право быть лучшим.

Мы благодарим официальных гостей вечера – представителя Holding Mouzenidis Group г-н Параскевопулоса B., третьего секретаря Генерального Κонсульства России г-н Потапова В., заместителя департамента по культуре и спорту мэрии г. Салоники г-н Барбунакиса А. за приятные слова и беспрепятственное доверие, а так же студентов за теплые слова благодарности. Мы уверены в незаменимости подобных инициатив – именно тесная многолетняя взаимодружба рождает новые идеи, достойные стать реальностью.

Подаренный уникальный шанс бесплатно начать изучение такого сложносочиненного, красочного и не похожего ни на какой другой языка оправдала старания организаторов: благодарные и счастливые студенты уверили в изыскании возможности непременно продолжать тернистый, но такой захватывающий путь постижения новых высот познания.

Спасибо всем слушателям 11-го курса занятий по русскому языку за терпение и усердие!

До новых встреч!

01/2019

 

Στο πλαίσιο του 59ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε η προβολή της διαγωνιζόμενης ταινίας του Ρώσου σκηνοθέτη Κ. Σερεμπρένικωφ "Лето" («Το καλοκαίρι»).

Οι καιροί δεν κάνουν διακρίσεις και η ιστορία αντιρρήσεις δεν επιδέχεται: ήταν, είναι και θα είναι. Και την λαμβάνουμε ως δεδομένο: αναπολούμε, λυπούμαστε, συμπάσχουμε ή χαιρόμαστε και αγαλλιάζουμε.

Η εποχή της ανασυγκρότησης, της περίφημης «Περεστρόικα» στην Ε.Σ.Σ.Δ. είναι μια άκρως διφορούμενη περίοδος στην ιστορία της χώρας του δεύτερου μισού της δεκαετίας του ’80, η οποία οδήγησε σε τεράστιες αλλαγές στην ιδεολογία, στην οικονομική και πολιτική ζωή. Στόχος των μεταρρυθμίσεων υπήρξε ο ολόπλευρος εκδημοκρατισμός της καθεστηκυίας στην Ε.Σ.Σ.Δ. κοινωνικό-πολιτικής και οικονομικής δομής.

Το επαναστατικό πνεύμα, η βούληση για αλλαγές και ελευθερία, η επιθυμία να αλλάξουμε τον εαυτό μας και τα πάντα γύρω μας, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που συναντώνται διάχυτα στον «αέρα» εκείνης της εποχής. «Το καλοκαίρι» του Κ. Σερεμπρένικωφ είναι μια μουσική αναπόληση, ένα νοσταλγικό ρέκβιεμ για μια κάθε άλλο παρά εύκολη περίοδο στη ζωή της χώρας και της κοινωνίας ειδικότερα. Είναι ένα διήγημα για τη νεότητα, για την αποκήρυξη της συμβιβαστικότητας και για μια απέραντη, καλώς εννοούμενη, αφέλεια, μια ιστορία, εντέλει, για ένα αληθινό καλοκαίρι. «Κουβαλώντας» μια σειρά από τιμητικές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων και το βραβείο για το καλύτερο soundtrack στο Φεστιβάλ Καννών 2018, η ταινία μας ταξιδεύει στα πρώτα βήματα της καλλιτεχνικής διαδρομής ενός ειδώλου της ρωσικής ροκ σκηνής των αρχών του ’80, του Βίκτορα Τσόι, εστιάζοντας στην αληθινή φιλία, την αγάπη, τον αλτρουισμό, την αυταπάρνηση. Γυρισμένο σε ασπρόμαυρο φόντο , το φιλμ αντανακλά απολύτως το πνεύμα εκείνης της εποχής. Μομφές σε αυτό δεν υπάρχουν˙ μόνο αγάπη στην ελευθερία, στο συνάνθρωπο, στη μουσική.

Το Κέντρο Russian Word έδωσε στους σπουδαστές του τη μοναδική δυνατότητα να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους για τη Ρωσία. Περισσότερα από 200 αγορασμένα εισιτήρια και η αίθουσα του κινηματογράφου «Ολύμπιον» «ξεχείλισε» από παλιούς και νέους φίλους του Russian Word όλων των επιπέδων γλωσσομάθειας. Παρά τον πρωταρχικό στόχο της πολιτιστικής μας «αποστολής» για την κατανόηση της ρωσικής τέχνης μέσα από την ακουστική αντίληψη της γλώσσας , η οπτική επένδυση της ταινίας με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους εξασφάλισε στο κοινό, πρωτίστως δε στους αρχάριους σπουδαστές του Russian Word, ένα πολύτιμο «σκονάκι», που τους επέτρεπε να αισθάνονται πιο οικεία με το ρωσόγλωσσο φιλμ.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο Russian Word, όλη η εκπαιδευτική εβδομάδα που προηγήθηκε της παρακολούθησης της ταινίας ήταν αφιερωμένη στη γνωριμία με την ιστορία της εποχής εκείνης, σαν ένα σύντομο ταξίδι στο χρόνο παραμονές της προβολής μέσα από μια μουσική αναδρομή στη δεκαετία του ’80.

Η ταινία, γεμάτη με σκηνοθετικά ευρήματα, είχε μεγάλη απήχηση και προκάλεσε στους σπουδαστές του Russian Word θύελλα συναισθημάτων, ενίοτε αναπάντεχων, παρατείνοντας χρονικά τη βραδιά με έντονες συζητήσεις και πέρα από τα χωρικά όρια της κινηματογραφικής αίθουσας. Και, ίσως, εδώ ακριβώς να κρύβεται και το πραγματικό νόημα της τέχνης: στη διαφωνία, μέσα από την οποία γεννιέται και αναδεικνύεται η αλήθεια που για τον καθένα είναι η ιδιαίτερη δική του.

Θα μπορούσαμε επί μακρόν να συζητάμε τη μορφή και το περιεχόμενο των όσων εκτυλίχθηκαν στη μεγάλη οθόνη και τα οποία προσφέρθηκαν να κάνουν κάποιους από τους θεατές να ταξιδέψουν στο παρελθόν ενώ σε άλλους να τους διηγηθούν για όλα αυτά μόλις για πρώτη φορά. Ωστόσο, «Το καλοκαίρι» του Κ. Σερεμπρένικωφ ανήκει στο λεγόμενο «κινηματογράφο του δημιουργού» και αποτελεί μια μοναδική ματιά με πλήρη και ακέραια τα δικαιώματά της τόσο στο χώρο της 7ης τέχνης όσο και στην ιστορία ειδικότερα. Η μόνη κοινή αλήθεια, ότι αυτή η εποχή υπήρξε. Και ήταν δύσκολη και γεμάτη από βαθιές ανησυχίες για εμάς που τη ζήσαμε από κοντά. Όμως υπήρξε. Και είναι δική μας, η δική μας εποχή. Όσο για εκείνα που αύριο θα έρθουν, ο καιρός θα δείξει.

Музыка вообще ничего никому не должна (В. Цой).

В рамках 59 Международного кинофестиваля в Салониках состоялся конкурсный показ фильма российского режиссера К. Серебренникова "Лето".

Времена не выбирают. История безапелляционна: она была, есть и будет. Мы принимаем ее как данность – вспоминаем, сожалеем, сочувствуем или радуемся и ликуем.

Эпоха Перестройки в СССР – крайне неоднозначный период в истории страны второй половины 80-х годов, повлекший масштабные перемены в идеологии, экономической и политической жизни. Целью реформ была всесторонняя демократизация сложившегося в СССР общественно-политического и экономического строя.

Бунтарский дух, желание перемен и свободы, меняться самим и менять все вокруг – главные атрибуты настроения того времени. «Лето» К. Серебренникова – музыкальное воспоминание, ностальгический реквием о непростом периоде в жизни страны и общества, в частности. Это рассказ о юности, бескомпромиссности и безмерной лёгкости – о самом настоящем лете. Уже завоевавшая ряд наград, среди которых приз Каннского фестиваля за лучший саундтрек, картина повествует о начале творческого пути культовой фигуры русского рока начала 80-х – Викторе Цое, о настояшей дружбе, любви и жертвенности. Снятая в черно-белых тонах, она полностью отразила дух того времени. В ней нет упреков – только любовь к свободе, к ближнему и к музыке.

Центр Russian Word предложил своим студентам уникальную возможность – узнать о России больше. Более 200 выкупленных билетов, и зал кинотеатра "Олимпион" наполнился старыми и новыми друзьями RW разных языковых уровней. Несмотря на главную задачу культурного мероприятия – постижение русского искусства посредством восприятия языка на слух – визуальное сопровождение фильма греческими и английскими субтитрами обеспечило зрителей шпаргалкой, что позволило начинающим студентам RW чувствовать себя комфортнее.
Стоит отметить, что вся текущая учебная неделя в центре Russian Word была посвящена аудиторному знакомству с историей эпохи, музыкальным прошлым 80-х как краткий экскурс накануне показа.

Картина, полная режиссерских находок, имела большой резонанс, вызвала у студентов RW бурю эмоций, порой неоднозначных. Обсуждали ярко, продлив вечер дискуссией за рамками зала. И, может быть, именно в этом и есть смысл искусства: в споре, в процессе которого и рождается истина, для каждого своя.

Мы можем долго обсуждать форму и содержание, предложенные зрителю, – кому-то вернуться в прошлое, а кому рассказать впервые. Но «Лето» – авторское кино, уникальный взгляд с полноправным местом как в кинематографе, так и в истории, в частности. Истина одна – это было непростое близкое нам время, полное глубоких переживаний. Но оно было. И оно наше – наше время. А что будет завтра – время покажет.

 

Αγαπητοί φίλοι!

Η αξιολόγηση των πνευματικών ικανοτήτων και δεξιοτήτων μας δημόσια, από τρίτα πρόσωπα, είναι αφ’ εαυτού της μια διαδικασία με έντονη συναισθηματική φόρτιση, ώστε να καλούμαστε να την διαχειριστούμε αποτελεσματικά σε συνθήκες που είναι επιπλέον και οι ίδιες στρεσογόνες. Το άγχος των εξετάσεων, πολλαπλασιαζόμενο με μια σειρά από παράγοντες, τους οποίους είναι σχεδόν αναπόφευκτο να αποφύγουμε, καθώς προκύπτουν σε καταστάσεις που είναι αδύνατον να οριοθετηθούν και να προβλεφθούν εκ των προτέρων με απόλυτη ακρίβεια, «σκιάζει» την πολύτιμη εμπειρία που μπορούμε να αποκομίσουμε από αυτές , προκαλώντας, συνάμα, αβεβαιότητα για την προσωπική μας επιτυχία. Η καθόλα άρτια οργάνωση της εξεταστικής διαδικασίας από το Εξεταστικό Κέντρο πιστοποίησης γλωσσομάθειας του Κρατικού Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης και το Κέντρο «Russian Word» αποβάλλει την περιττή και αχρείαστη συναισθηματική ένταση,
εξασφαλίζοντας σε μέγιστο βαθμό όλους τους θεμελιώδεις όρους για την επίτευξη ενός απόλυτα επιτυχούς αποτελέσματος.

Μην χάσετε την ευκαιρία σας!

Дорогие друзья!

Публичная оценка интеллектуальных возможностей – процедура и без того эмоционально перегруженная, чтобы проходить ее в некомфортных условиях. Тестовая тревожность, помноженная на ряд неизбежных факторов, возникающих в нестандартных условиях мешают «чистоте эксперимента», провоцируя неуверенность в собственном успехе. Грамотная организация процесса ЦЯТ СПбГУ и центром Russian Word снимает эмоциональную напряженность, обеспечивая максимально беспрепятственный результат.

Не пропустите свой шанс!

 

Πέμπτη, 10 Ιανουάριος 2019 15:06

Олимпиада по РКИ

Дорогие друзья!

Благодарим всех, кто рискнул попробовать свои силы и стал официальным участником Олимпиады по РКИ, особенно тех, кто несмотря на принятое решение о параллельном проведении тестовой сессии и Олимпиады по РКИ принял смелое решение участвовать в конкурсе.
Данная инициатива инновационна для нашего центра, и мы с большим интересом приняли ее, и теперь, будучи увлеченными процессом подготовки, в предвкушении и волнении за своих школьников и студентов. Мы уверены в несомненной пользе подобного мероприятия: именно подобные возможности рождают желание идти вперед, бороться и побеждать!

Вниманию участников!

Напоминаем, что стартовал заочный этап Олимпиады. В период с 10 по 25 января в личном кабинете каждого участника на сайте СПБГУ Вы найдете задания отборочного тура (Лексика. Грамматика и Письмо), выполнив которые и загрузив отсканированные работы следом на сайт, Вы, реализуя свои скрытые таланты, станете полноправным претендентом на право быть лучшим.

Перейдя в самую волнительную фазу ожидания, мы вместе с вами будет ждать оглашения результатов 1-го тура. Очный этап запланирован на даты с 22–24 февраля. Он пройдёт на базе центра Russian Word и будет включать в себя 4 субтеста: «Письмо», «Чтение», «Аудирование», «Говорение».

Заранее предугадывая волнение иногородних участников, мы просим не переживать – экзамен и Олимпиада с комфортом будут пройдены в течение одного дня. Оставьте Ваши волнения на организаторов!

По всем вопросам просьба обращаться в секретариат центра RW.

До скорой встречи!

Πέμπτη, 10 Ιανουάριος 2019 08:15

Newsletter 14

Дорогие друзья!

Впереди зимние каникулы. А это значит, что мы расстаёмся, чтобы вскоре встретиться вновь. Cмягчить горечь расставания и безболезненно пережить это непростое время в отсутствии друзей RW и увлекательных занятий поможет наше домашнее задание. Проведите время с пользой!

И не забывайте, каникулы – понятие временное, Russian Word – навсегда!!

Ожидаемые события начала 2019 года:

  • - зимняя сессия по РКИ;
  • - тестирование для детей и школьников;
  • - олимпиада по РКИ для школьников и студентов.

 

 

 
 
 

GDPR COMPLIANCE UNDER CONSTRUCTION

Επικοινωνία

Η γραμματεία θα λειτουργεί καθημερινά από τη 1/9 και ώρες 11.00-21.30

  • Διευθ: Εθν. Αμύνης 9 & Τσιμισκή 131, Θεσσαλονίκη
  • Τηλ: 2310220822
  • Email: russianwordgr@gmail.com
  • Κιν: 6977719201

Facebook

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…