ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ
Προς επίρρωση του έργου τους αναφορικά στην καθιέρωση και στη διατήρηση ενός υψηλού επιπέδου διδασκαλίας της ρωσικής ως ξένης γλώσσας, η Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Ρωσικής Γλώσσας και το εκπαιδευτικό κέντρο ρωσικής γλώσσας και πολιτισμού «Russian Word» εγκαθίδρυσαν αγαστή συνεργασία με σπουδαία Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ρωσίας, με τα οποία έχουν συνυπογράψει σχετικά «Σύμφωνα Συνεργασίας» στους τομείς γενικά της επιστήμης, της εκπαίδευσης και της εκμάθησης της ρωσικής γλώσσας ως ξένης.
Ανάμεσα στα ως άνω εκπαιδευτικά ιδρύματα συγκαταλέγεται και το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Σαράτοφ, με το οποίο, στη βάση της προειρημένης συνεργασίας μας, διεξάγουμε από κοινού, σε τακτική βάση, αξιόλογα έντονη και εποικοδομητική επιστημονική δραστηριότητα διαφόρων μορφών και ποικίλης θεματολογίας, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και η υλοποίηση μιας σειράς σεμιναρίων με αντικείμενο, συνυφασμένο με τη μεθοδολογία, κατά την εφαρμοσμένη διδασκαλία της ρωσικής ως ξένης γλώσσας,
Στα πλαίσια αυτά και λίγο πριν την εκπνοή του 2014, ένας ακόμη σημαντικός «κρίκος» ήρθε να προστεθεί στην αλυσίδα της διαρκούς και άψογης συνεργασίας μας με το σπουδαίο αυτό ρωσικό εκπαιδευτικό ίδρυμα. Ειδικότερα, τη Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014, το, περί ου ο λόγος, Κρατικό Πανεπιστήμιο του Σαράτοφ, η Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Ρωσικής Γλώσσας και το εκπαιδευτικό κέντρο ρωσικής γλώσσας και πολιτισμού «Russian Word», συνδιοργανώσαμε και πραγματοποιήσαμε μία ακόμη «εξ αποστάσεως» ιδιαίτερα σημαντική επιστημονική ημερίδα. Για την υλοποίηση και την επιτυχή ολοκλήρωσή της δε, χρησιμοποιήθηκαν όλα τα τεχνικά μέσα και οι διευκολύνσεις, που παρέχουν η σύγχρονη τεχνολογία και το Διαδίκτυο, ώστε να «εκμηδενιστεί» η απόσταση και να έχουμε την απαιτούμενη, απευθείας οπτικοακουστική επαφή με τους συνεργάτες – συναδέλφους μας στο μακρινό Σαράτοφ.
Το εν λόγω ρωσικό εκπαιδευτικό ίδρυμα έλαβε μέρος στην ημερίδα δια του Περιφερειακού του κέντρου προπανεπιστημιακής εκπαίδευσης (Региональный центр довузовского образования), ενώ από την πλευρά τους, η Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Ρωσικής Γλώσσας και το «Russian Word» παρακολούθησαν και συμμετείχαν ενεργά σε αυτή με 30 καθηγητές ρωσικής γλώσσας από διάφορες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας με επικεφαλής την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και πρόεδρο της Ένωσης Α. Θ. Ζουραβλιόβα.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών της ημερίδας το επίλεκτοπροσωπικό του Κρατικού Πανεπιστημίου του Σαράτοφ παρουσίασε προς τους συμμετέχοντες αξιόλογες εισηγήσεις. Συγκεκριμένα, η προϊσταμένη του τμήματος προετοιμασίας κ. Ν.Π. Σιντόρινα και η ειδική σε ζητήματα επιστημονικής διδακτικής μεθοδολογίας κ. Ν. Μ. Γκελέγκοβα έθεσαν υπ’ όψη των συναδέλφων καθηγητών ρωσικής γλώσσας στην Ελλάδα θέματα που άπτονται των «Οπτικών μεθόδων στο μάθημα της ρωσικής γλώσσας, ως ξένης» («Приёмы визуализации на уроке РКИ») καθώς και των «Μεθόδων εργασίας πάνω στο λεξιλόγιο του επιπέδου Α1». Κατόπιν των αναλυτικών και άκρως εμπεριστατωμένων αυτών εισηγήσεων, ακολούθησαν τοποθετήσεις επ’ αυτών από όλους τους παρευρισκομένους, οι οποίες συνέτειναν στην ανάπτυξη ενός ιδιαίτερα γόνιμου, επιστημονικού διαλόγου με την ανταλλαγή πολύτιμων απόψεων αναφορικά τόσο στη θεωρητική προσέγγιση όσο και στην εμπειρία από την πρακτική εφαρμογή, όλων των ζητημάτων, που τέθηκαν επί τάπητος. Ιδιαίτερα εποικοδομητική κρίθηκε μάλιστα εν προκειμένω η θεώρηση της όλης θεματικής από την οπτική γωνία των συναδέλφων -καθηγητών ρωσικής γλώσσας στην Ελλάδα, οι οποίοι έδωσαν το δικό τους, προσωπικό στίγμα από τη διδασκαλία της ρωσικής, ως ξένης σε συνθήκες, όπου απουσιάζει το «γλωσσικό περιβάλλον» της διδασκόμενης γλώσσας.
Στο τέλος των εργασιών της ημερίδας η Προϊσταμένη του Περιφερειακού του κέντρου προπανεπιστημιακής εκπαίδευσης του Κρατικού Πανεπιστημίου του Σαράτοφ κ. Τ. Β. Γκοριουνόβα και η διευθύντρια του εκπαιδευτικού κέντρου ρωσικής γλώσσας και πολιτισμού Τ. Μ. Χαλκονίδου εξέφρασαν από κοινού την ελπίδα για την εξακολούθηση της ανταλλαγής πολύτιμων εμπειριών και απόψεων ανάμεσα σε όσους σχετίζονται με τη διδασκαλία της ρωσικής, ως ξένης γλώσσας μέσα από τη διοργάνωση παρόμοιων επιστημονικών εκδηλώσεων, επισήμαναν τη συμβολή των τελευταίων στην περαιτέρω εξέλιξη της μεθοδολογίας κατά τη διάρκεια διδασκαλίας οποιασδήποτε γλώσσας ως ξένης και ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη, αντίστοιχα υψηλού επιπέδου, επιστημονική διοργάνωση στο εγγύς μέλλον.
http://www.sgu.ru/news/2014-12-22/sotrudniki-sgu-obsudili-s-rusistami-grecii-problemy